Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cicoarea Previne Digestia Leneșă, Tratează Afecțiunile Ficatului și Reglează Secreția de Insulină

Cicoarea (Cichorium intibus) este considerată o adevărată cămară în care sunt depozitate substanțe nutritive și vindecătoare excepționale.

Este recunoscută încă din antichitate drept un elixir pentru ficat, digestie leneșă, ulcer gastric, flatulență sau leac împotriva otrăvurilor.

Ce conține cicoarea

Cicoarea conține un suc lăptos care are în compoziție inulină, în proporție de 46-60%, substanță care ajută la buna dezvoltare a bacteriilor care formează flora intestinală, și la scăderea colesterolului din sânge.

Din compoziția plantei nu lipsesc lactonele sesquiterpenice, substanțe ale căror principii active amare stimulează fluxul sucurilor digestive, inclusiv al celui biliar, motiv pentru care cicoarea prezintă un efect protector asupra ficatului și vezicii biliare.

cicoare
Cicoare

Acidul fenolic cu acțiune diuretică calmează și reduce edemele, ameliorând inflamația produsă de reumatism și gută. Efectul antiseptic al substanței o recomandă în tratarea inflamațiilor, sub formă de cataplasme.

Infuzia de cicoare tratează afecțiunile ficatului

Infuzia de cicoare este indicată pentru afecțiuni ale ficatului, în dureri de stomac și dureri de cap.

♣ O linguriță de plantă mărunțită se adaugă la o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se beau 2-3 căni pe zi, pe o perioadă de 2-3 săptămâni.

♣ Pe plan extern, cu infuzie de cicoare se pot face spălături sau comprese locale pentru tratarea acneei.

Decoctul combinat de cicoare, indicat în diabetul de tip 2

Decoctul combinat de cicoare reglează secreția de insulină, prevenind accesele de hipoglicemie, precursoarele bolii.

Mod de preparare

Într-un pahar cu apă rece se adaugă 2 lingurițe de pulbere de rădăcină și se lasă la macerat, la temperatura camerei, timp de 8 ore. Se strecoară, iar extractul obținut se pune deoparte. Planta rămasă după filtrare se fierbe în încă un pahar de apă (cantitate), timp de 2 minute, după care se lasă la răcit. La final, cele două extracte se combină, iar lichidul se administrează, de regulă, pe parcursul unei zile.

♣ În caz de diabet de tip 2 se va administra câte o jumătate de litru de decoct de cicoare, administrat în reprize, de 4 ori pe zi.

Pulberea de cicoare- calități depurative, hipoglicemiante și efecte probiotice

Obținută prin măcinarea rădăcinii cu râșnița de cafea, pulberea de cicoare tratează:

Constipația 

Rădăcina de cicoare conține zaharuri nedigerabile, care stimulează formarea bacteriilor prietenoase (bifidus) în colon, crescând biomasa fecalelor, stimulând peristaltismul intestinal și îmbunătățind eliminarea.

♣ Se vor lua câte 2 lingurițe de pulbere pe zi, dimineața și seara.

cicoare
Cicoare

Digestia dificilă

Principiile active din rădăcina cicorii stimulează secreția de bilă și de sucuri gastrice, îmbunătățind digestia și eliminând simptome precum balonare, atonie gastrică și inapetență.

♣ Cu un sfert de oră înaintea fiecărei mese, se va administra câte o jumătate de linguriță de pulbere de cicoare.

Răcelile, infecțiile

Cicoarea crește rezistența organismului, prin dezvoltarea în intestine a bacteriilor prietenoase care îmbunătățesc producția de celule ale sistemului imunitar, activându-le pe cele existente.

♣ Se ia câte 1 linguriță de pulbere, de 3 ori pe zi, pe o perioadă de minimum o lună.

Cataplasme cu cicoare pentru răni sau tăieturi

În cazul rănilor sau tăieturilor se vor aplica pe zona afectată cataplasme din flori și frunze proaspete zdrobite. Pe lângă diminuarea durerii, cicoarea va ajuta la o vindecare mai rapidă, fără cicatrici inestetice.

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *