Sfaturi

Cel mai mare FOCAR de INFECŢIE – numărul microbilor este de 400 de ori mai mare decât pe scaunul Wc-ului, spun cercetătorii

În general, sistemul nostru imunitar se descurcă singur în lupta cu bacteriile şi germenii patogeni.

Cu toate acestea, cercetări recente legate de igienă au dezvăluit care sunt cele mai „infecte” obiecte ce pot răspândi microbi potenţial periculoşi.

Unele concluzii la care au ajuns cercetătorii sunt suprinzătoare.

Cel mai mare focar de infecţie

De teama microbilor care stau la pândă, multe persoane nu s-ar aşeza pentru nimic în lume pe colacul Wc-ului public, nici măcar la cei mai apropiaţi prieteni.

Într-adevăr, este un loc unde pot să existe microbi periculoşi, însă numărul acestora este cu mult mai mare pe birourile, aparent inofensive, în preajma cărora îşi petrec o mare parte din timp, sau pe ecranul calculatorului.

Potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea Arizona, pe tastatura computerelor şi pe aparatele de telefon, numărul microbilor este de 400 de ori mai mare decât pe scaunul Wc-ului.

Mai mult decât atât, recordul absolut îl deţine telefonul: peste 25.000 de microbi doar pe receptor!

Alte obiecte murdare pe care le atingem zilnic sunt:

Prosoapele

Cercetătorii de la Universitatea Arizona au mai descoperit bacterii coliforme – prezente de obicei în materiile fecale şi care pot provoca toxiinfecții alimentare şi diaree – pe 89% dintre prosoapele de bucătărie şi bacteria E. coli pe 25,6% dintre prosoape (de bucătărie şi baie).

Telefonul ascunde mii de microbi

Banii

Înainte de a ajunge în portofelul nostru, banii trec prin sute, chiar mii de mâini. Studiile au arătat că pe o singură bancnotă se găsesc aproximativ 135.000 de bacterii, iar pe o monedă 126.000.

Buretele de vase

Din cauza texturii sale, buretele de vase nu curăță farfuriile, ci împrăştie cât mai uniform germenii şi bacteriile pe care le strânge în timp. De aceea, este bine să se schimbe cât mai des sau să fie introdus în cuptorul cu microunde, la putere maximă, timp de 1 minut.

Recipientul de săpun

Aproximativ 25% dintre recipientele de săpun sunt contaminate cu bacterii. Aceasta pentru că, deşi sunt atinse de mâini murdare, ele nu sunt curăţate frecvent. După ce aţi aplicat săpunul, frecaţi bine mâinile, cel puţin 15-20 secunde, şi nu mai atingeţi cutia de săpun.

Cărucioarele şi coşurile de cumpărături

Mânerele cărucioarelor şi coşurilor de cumpărături sunt zilnic atinse de sute de mâini, intrând adesea în contact cu tot felul de produse care lasă în urmă germeni şi bacterii.

loading...
Loading...