Alimentație

Cei care beau CAFEA au un FICAT mai sănătos

Efectele consumului de cafea la nivelul diverselor sisteme de organe au fost destul de larg analizate.

Studii recente îi confirmă proprietățile benefice, ba și mai mult, susțin că este un veritabil medicament.

Valori hepatice mai bune

Ultimele studii efectuate au arătat că iubitorii de cafea prezintă valori hepatice mai bune, indiferent că beau cappuccino, espresso sau cafea-filtru, cu sau fără cofeină.

Cei care beau cafea îi fac un bine propriului ficat.

Făcând un rezumat al mai multor studii, cercetătorii italieni au costatat că băutul regulat de cafea poate reduce riscul cancerului hepatic cu până la 40%.

Un studiu amplu efectuat în SUA a ajuns la concluzia că începând de la o doză zilnică de 2-3 cești de cafea, cu sau fără cofeină, valorile hepatice ale celor 28.000 de subiecți au fost în mod evident mai bune decât cele ale ‘’abstinenților’’.

Stimulează producția de enzime în ficat

S-a constatat că cei care consumă mai multă cafea au un ficat mai sănătos, pentru că această bautură are capacitatea de a stimula producția de enzime în ficat.

Dr. Xiao Qian din Maryland, împreună cu echipa sa, a analizat atât situația din prezent, cât și date de acum 20 de ani. Cercetarea a implicat un număr de 27.800 de subiecți, care au făcut diverse teste medicale sau analize.

Concluzia oamenilor de ştiință a fost că indivizii care au băut 3 cești de cafea în fiecare zi aveau mai puține enzime inactive în ficat decât cei care nu adoptaseră acest obicei.

Reduce riscul de cancer la ficat

Cancerul la ficat este a doua cauză a deceselor provocate de cancer la nivel mondial, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății.

În raportul ‘’Dietă, nutriție, activitate fizică și cancer la ficat’’ se constată că un consum de cafea moderat poate reduce riscul de cancer la ficat.

O varietate de compuși naturali sunt în prezent studiați pentru potențialul lor anticancerigen.

Dr. Stephen Hursting, cercetător la Universitatea din Carolina de Nord Chapel Hill:

• ‘’De exemplu, se poate acționa asupra enzimelor hepatice care elimină substanțele cancerigene’’.

• ‘’Ȋncă nu este posibilă determinarea cantității sau a modului de preparare care oferă o protecție optimă, deoarece cafeaua este consumată în o varietate de moduri’’.

Raportul CUP (Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului și Actualizarea Permanentă a Proiectelor), în care s-a precizat că proprietățile cafelei oferă protecție împotriva cancerului de endometru, oferă sprijin suplimentar echipei de cercetare, care sugerează că un consum de cafea moderat, respectiv de 3-5 cești pe zi, poate reduce riscul de a dezvolta cancer la ficat.

loading...
Loading...

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>