Ceaiuri medicinale, Medicină naturistă

CEAIURI pentru CISTITĂ – boala infecțioasă localizată la vezica urinară

Cistita este o boală infecțioasă localizată la vezica urinară, caracterizată prin prezența în urină a unor microbi.

Simptomele clasice ale infecției urinare sunt:

  • senzația de arsură sau durere la urinare
  • urinare frecventă
  • urină tulbure și urât mirositoare
  • durere deasupra osului pubian
  • uneori, sânge în urină.

Durerea poate fi interpretată de fiecare pacient în mod diferit, ca arsură pe uretră sau durere la vezică.

Ceai de pufuliță, ghimpe și merișor

Acționează atât la nivelul vezicii urinare iritate, cât și la nivelul întregului tract urinar.

  • Se amestecă pufuliță (Epilobium), ghimpe (Xanthium spinosum) și merișor (Vaccinum vitis-idea) în părți egale. Peste 1 lingură din acest amestec de plante se toarnă 250 ml. apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se filtrează. Pentru rezultate de durată, se consumă 2 căni pe zi, în cură de 3 luni.

Ceai de coada-calului

Are efecte diuretice și stimulente ale funcției renale. De asemenea, coada-calului are efecte antibiotice de intensitate medie.

  • Într-un litru de apă se pun 4-6 lingurițe de pulbere de coada-calului și se lasă să macereze timp de 10-12 ore la temperatura camerei, după care se filtrează. Se administrează, zilnic, 3 pahare de macerat la rece de coada-calului. O cură durează minimum 14 zile. Curele cu coada-calului nu vor depăși durata de 3 luni, urmate de 30-45 de zile de pauză.

Ceai de afine

Are efecte cicatrizante și protective asupra epiteliilor reno-urinare, afectate de infecție. Curele cu ceai de afine ridică imunitatea la apariția sau recidiva cistitei.

  • Se pun 5 lingurițe de afine uscate în 300 ml. apă și se lasă la macerat timp de 8 ore, după care se filtrează. Maceratul strecurat se păstrează deoparte, iar fructele rămase după filtrare se opăresc cu încă 300 ml. apă, după care se lasă să se răcească și se strecoară. În final, se combină maceratul cu infuzia. Cantitatea de ceai se bea în 3-4 reprize, pe parcursul zilei, în cure de 2 luni, urmate de alte 2 luni de pauză.

Ceai de măceșe

Semințele de măceșe conțin substanțe cu un puternic efect diuretic, protejând rinichii și vezica urinară de infecții.

  • Într-un sfert de litru de apă se pun la macerat, timp de 8-10 ore, 2 linguri rase de semințe de măceșe. Se filtrează cu atenție, iar preparatul rezultat se pune deoparte. Planta rămasă după filtrare se adaugă în încă un sfert de litru de apă și se fierbe timp de 10 minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se combină cele două extracte. Se obține jumătate de litru de decoct, care se consumă dimineața, până la oră 12:00, în cură de 2 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză.
loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>