Ceaiuri medicinale, Tratamente naturiste

Ceaiuri bune după mesele de SĂRBĂTORI

Mesele încărcate cu bunătăți de Sărbători pot favoriza probleme cu digestia, cu tranzitul intestinal.

În plus, mesele grase, preparatele tradiționale românești, consumul de alcool și de carne de porc reprezintă motive majore pentru creșterea colesterolului și implicit a apariției problemelor cardiace, hepatice, biliare.

Ceaiurile ajută la ușurarea digestiei și la un tranzit mai lin. Iată câteva ceaiuri bune după mesele de sărbători:

Ceai de lămâie

Ceaiul de lămâie tratează criza biliară – manifestată prin stare continuă de greață, senzație de presiune sau de greutate în zona ficatului, inapetență, uneori și prin dureri de cap greu de suportat.

  • O lămâie cu tot cu coajă, netratată, tăiată în felii cât mai fine, se lasă la macerat într-o jumătate de litru de apă, vreme de 2 ore. Se mai iau 1-2 lingurițe de bitter suedez (care trebuie să fie foarte amar), diluate într-un pahar de apă.

Ceai de chimen

Ușurează tranzitul intestinal, combate gazele și stimulează pancreasul, pentru a asimila alimentele rapid.

  • Într-o cană (250 ml.) cu apă clocotită, se pun 1-2 lingurițe de semințe, se acoperă și se lasă la infuzat vreme de 15 minute, după care se filtrează. Infuzia se consumă cât de caldă posibil, pentru a avea maximul proprietăților antispastice și calmante.

Ceaiul de chimen usureaza tranzitul intestinal

Ceai de ghimbir, portocale și lămâie

Are proprietăți gastrointestinale dovedite și este utilizat pentru a preveni mai multe tipuri de probleme stomacale.

Ingrediente

  • 1 lingură de ghimbir ras
  • 1 ceaşcă de apă
  • 1 ceaşcă de suc proaspăt de portocale
  • 1 lingură și jumătate de suc de lămaie
  • 1 lingură de miere

Într-un vas se adaugă ghimbirul și apa și se lasă pană când încep să fiarbă. Se îndepărtează de pe foc și se lasă la infuzat timp de 5 minute,după care se strecoară compoziția.

Într-o cană, se combină sucurile de portocale și lămâie cu mierea și amestecul de ghimbir. Mixtura rezultată se poate consuma atât rece,cât și caldă, pentru ameliorarea durerilor de stomac.

Ceai de cătină

Bogată în vitamina C și antioxidanți, cătina reglează nivelul de colesterol și este un bun tonic general.

  • Se prepară o infuzie din 1-2 lingurițe fructe uscate la 1 cană cu apă clocotită. Pentru reducerea colesterolului, se beau 1-2 căni pe zi, timp de 2 săptămâni.

Ceaiul de cătină nu se bea după ora 3-4 după-amiaza, din cauza efectelor energizante puternice. Nu se recomandă în timpul unei sarcini, alăptare, în caz de astm bronșic, diaree cronică sau pancreatită.

loading...
Loading...