Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceaiul din MUGURI de PLOP – ‘’propolis vegetal’’ şi aspirină naturală

Mugurii de plop (Gemmae populi) sunt cunoscuţi şi sub numele de ‘’propolis vegetal’’, datorită compoziţiei asemănătoare cu a propolisului.

Mugurii de plop sunt planta preferată a albinelor pentru producerea propolisului.

În compoziţia plantei se găsesc flavone (efect diuretic, antioxidant, antiinflamator), taninuri (astringent), ulei volatil (antiseptic), rezine, ceruri, precum şi o glicozidă-salicină cu un important efect antiinflamator.

Ceaiul din muguri de plop negru are efect antimicrobian, antiinflamator, antioxidant, analgezic, antifebril, expectorant, diuretic, astringent, antiseptic şi cicatrizant.

Infuzie din muguri de plop

Peste 2 linguri de muguri uscaţi şi mărunţiţi groscior se toarnă 250 ml. (1 cană) de apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează.

Se îndulceşte după gust, cu miere sau extract fluid de lemn-dulce (un îndulcitor natural de excepţie).

Decoct din muguri de plop

Se adaugă 4 linguri de muguri uscaţi şi mărunţiţi în 500 ml. apă, într-un vas din inox sau emailat, şi se fierb la foc mic, timp de 30 de minute. Se completează la final apa evaporată.

Se filtrează lichidul încă fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puţină apă, înaintea filtrării. Se îndulceşte ca şi infuzia.

Mugurii de plop au efect antioxidant si antiinflamator

Administrare

Se administrează 3 căni de infuzie pe zi sau 3 ceşti de decoct pe zi, la nevoie sau în cure de 20 de zile.

Indicaţii terapeutice

Uz intern

  • Boli ale aparatului respirator (laringite, bronşite, bronhopneumonii)
  • Boli ale aparatului urogenital (cistite, metroragii)
  • Boli de natură inflamatorie (reumatism, artroze, gută)
  • Boli de origine virală (răceală, gripă, răguşeli – fierbinte, după masă).

Uz extern

Boli ale cavităţii bucale şi ORL (micoze bucale, glosite, faringite, amigdalite): se face gargară cu infuzia sau decoctul, de 3 ori pe zi.

Afecţiuni ale pielii (dermatite, dermatoze, infecţii micotice, stafilococice sau streptococice, dermatite seboreice ale pielii capului): se fac tamponări sau masaje cu decoct, pe zona afectată, o dată pe zi, seara.

Băi pentru stări febrile: se fierb 100 g muguri zdrobiţi de plop, în 2 litri de apă, timp de câteva minute; fiertura se pune apoi în lighean sau cada cu apă caldă şi se face baie la picioare sau la tot corpul, timp de câteva minute; intern, se administrează, după baie, 1 cană cu ceai de muguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *