Ceaiul din FRUNZE DE ZMEUR are proprietăţi vindecătoare excepţionale

Ceaiul din frunze de zmeur (Rubus idaeus) are efect antiacid, astringent, antidiareic, hemostatic, antiseptic intestinal, diuretic şi cicatrizant, fiind o băutură aromată, cu proprietăţi vindecătoare excepţionale.

Recoltate prin strujire, înainte şi în timpul înfloririi, frunzele de zmeur conţin taninuri, acizi organici, substanţe flavonoide şi vitamina C, ceea ce le conferă multiple proprietăţi terapeutice: astringente, antidiareice, dezinfectante, cicatrizante, antihemoragice, depurative, uşor diuretice, sudorifice, neutralizante în aciditatea gastrică şi reglatoare hormonal.

Ceai din frunze de zmeur

Se recoltează vârfurile tufelor de zmeură, care se păstrează în locuri foarte bine aerisite, pentru uscare.

La o cană de apă clocotită se adaugă 1 – 2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită. Se pune totul pe foc mic şi se lasă să fiarbă timp de 1 minut, după care se lasă 15 minute pentru a se răci. Se strecoară şi se consumă 2 – 4 căni pe zi, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, în cure de lungă durată.

Tratează afecţiunile digestive

Frunzele de zmeur au un excelent efect de reglare a digestiei, tratând cu succes constipația. Taninul  din compoziţia ceaiului are efecte reglatoare antidiareice, în timp ce flavonoizii reglează spasmele gastrointestinale, iar vitamina K stopează sângerările în caz de rectocolite hemoragice.

Ceaiul de zmeură consumat în mod regulat are efecte benefice în colici stomacale (îndeosebi la copii), hiperaciditate gastrică, enterocolite, pirois, reflux gastroesofagian, gastrite hiperacide şi ulcer gastric sau duodenal.

Excelent în graviditate

Consumul zilnic al unei căni de ceai de zmeur reprezintă un excelent remediu în timpul gravidităţii, unii specialişti considerându-l drept cel mai bun ceai în timpul sarcinii. Acesta previne stările de greaţă, hemoragiile, reduce durerile şi ajută la păstrarea sarcinii.

Important de menţionat este faptul că, pentru tonifierea muşchiului uterin şi pentru o bună relaxarare a colului în travaliu, preparatele din frunze de zmeură nu sunt recomandate în primele două trimestre ale sarcinii.

Combate afecţiunile feminine

Frunzele de zmeur calmează sângerările vaginale anormale, fortificând peretele uterin şi relaxând uterul.

O cură de câteva săptămâni, în care se consumă 3 – 4 căni de ceai de zmeur pe zi, echilibrează fluxul sanguin către organele reproducătoare, tratând ciclul menstrual neregulat (pubertate, menopauză). Alte afecţiuni feminine tratate cu ceai din frunze de zmeur sunt tulburările din pre – şi menopauză, dismenoreea, menoragiile, metroragiile, frigiditatea, tulburările de libido, vaginita şi hirsutismul.

ceai din frunze de zmeur

Ceaiul de zmeur, cel mai bun in timpul sarcinii

Ameliorează afecţiunile reumatismale

Întreaga plantă deţine efecte analgetice şi antiinflamatoare, datorită derivatului de acid salicilic (substanţă asemănătoare aspirinei), precum şi a inhibării enzimelor COX – I şi COX – II.

Tratează artrita şi guta, reduce inflamaţia articulară, calmează durerile, ajută la recăpătarea mobilităţii articulare şi reduce frecvenţa puseelor reumatice.

Stabilizează glicemia

Ceaiul din frunze de zmeur stabilizează glicemia, stimulează pancreasul – atât secreţia endocrină, cât şi cea exocrină – stimulează diureza şi normalizează valorile colesterolului.

Mai mult decât atât, cura cu acest ceai previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului, îndeosebi atunci când se renunţă la consumul de carne şi se consumă preponderent fructe şi legume.

Contraindicaţii

Ceaiul din frunze de zmeur este contraindicat în litiază biliară sau renală, datorită oxalaților din a sa compoziţie, care pot bloca asimilarea calciului din alimentele ingerate.

Este contraindicat în perioada de alăptare, deoarece prin efectul astringent datorat conţinutului mare de tanin, frunzele de zmeură pot reduce secreţia lactată.

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *