Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) este o plantă folosită încă din vechime pentru proprietăţile sale hemostatice.
Este o plantă foarte cunoscută şi larg răspândită. Frunzele au forme diferite, în funcţie de localizarea de-a lungul tulpinii. Are flori mici, albe, care înfloresc din martie până în septembrie. Fructele au trei colţuri şi seamănă cu o inimioară întoarsă, o traistă de cioban, de unde şi numele plantei.
Traista ciobanului are proprietăţi remarcabile: este vasoconstrictivă şi favorizează coagularea sângelui. Asta o face să oprească hemoragiile.
Traista ciobanului – principii active
Amine biogene, glicozide, tanin, rezine, flavone, urme de alcaloizi, săruri minerale, vitamina C.
Efect
Vasoconstrictor, hemostatic, astringent, uterotonic, reglează tensiunea arterială, diuretic.
Ceai de traista ciobanului
Peste 1 linguriţă de plantă mărunţită (partea aeriană) se toarnă 250 ml. apă clocotită. Se lasă acoperit timp de 1 minut. Se beau 2-4 căni cu ceai pe zi, la nevoie sau în cure de lungă durată.
Ceaiul de traista ciobanului ajută la:
- îmbunătăţirea sănătăţii sistemului genital feminin;
- menţinerea unei tensiuni arteriale sănătoase;
- menţinerea unui flux urinar normal.
Macerat la rece
În 200 ml. apă rece (2 pahare) se adaugă 6 linguriţe de traista ciobanului. Se lasă la macerat timp de 8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Ceaiul se bea în cursul unei zile.
Indicaţii terapeutice
- hemoragii uterine, dismenoree, cicluri menstruale abundente;
- hemoroizi;
- hernie inghinală;
- tulburări de menopauză;
- hipertensiune, hipotensiune;
- ateroscleroză;
- sângerări nazale;
- diaree.
Observaţii
Menstruatii abundente: preventiv, cu 1 săptămână înainte, se beau câte 2 ceşti de ceai.
Menopauză: ceaiul este indicat în cazul în care, brusc, apar sângerări puternice.
Hemoroizi şi pierderi de sânge: se beau zilnic câte 2 căni de ceai, iar după stabilizarea stării generale se bea câte 1 ceaşcă pe zi.
Hernie inghinală: se beau câte 4 ceşti de ceai, iar locul afectat se unge cu tinctură de traista ciobanului; tratamentul poate avea rezultate remarcabile.
Contraindicaţii
Preparatele pe bază de traista ciobanului sunt contraindicate femeilor ȋnsărcinate sau care alăptează, ca de altfel, persoanelor cărora li se administrează anticoagulante, anticoncepţionale, corticosteroizi.
Traista ciobanului se adinistreaza cu prudență persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui, precum şi în caz de insomnie, hiperexcitabilitate nervoasă sau sexuală, epilepsie, Parkinson, depresie, hipertiroidism, hipocorticism.