Natura ne oferă cele mai eficiente remedii care stimulează funcţionarea sistemului imunitar.
Sistemul imunitar are ca principal rol distrugerea oricărui corp străin ce ne-ar putea afecta sănătatea.
O imunitate scăzută duce la infecţii frecvente.
Pentru a ne pregăti organismul să înfrunte virozele care vor veni odată cu primele frunze galbene ale acestei toamne, putem apela la câteva ajutoare din natură.
Printre acestea: teiul.
Teiul şi imunitatea
Cu toţii ştim că ceaiul de tei este calmant, sedativ şi ne scapă de stres. Însă care e legătură lui cu imunitatea?
Simplu: stresul este printre cei mai importanţi factori care ne slăbesc sistemul imunitar, iar ceaiul de tei lucrează eficient împotriva acestui aspect.
Perioadele de agitaţie, stările de nelinişte, episoadele de stres prelungit pot slăbi până la epuizare capacitatea organismului de a face faţă bolilor.
În plus, florile teiului conţin substanţe care stimulează refacerea ţesuturilor, ajutând organismul să înlocuiască rapid celulele bolnave cu altele noi şi sănătoase.
De asemenea, ceaiul de tei ajută şi aparatul respirator, combate uscăciunea mucoaselor, fiind recomandat în răceală, gripă, bronşită.

Ceai de tei
Peste 2 linguri de flori de tei uscate, nemărunțite, se toarnă 250 ml. apă fiartă. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Este delicios amestecat cu 1 linguriţă de miere şi cu o felie de lămâie.
- Se consumă câte 3 căni de ceai pe zi, timp de 3 săptămâni.
Ceai de tei şi rozmarin
Atât teiul, cât şi rozmarinul luptă împotriva stresului şi cresc imunitatea.
- Peste 1 linguriţă de flori de tei uscate şi mărunţite (5 g) şi 1 linguriţă de rozmarin uscat se toarnă 1 cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. Se poate îndulci cu miere şi, după gust, se poate adaugă un praf de scorţişoară. Se consumă 3 căni pe zi, timp de 3 săptămâni.
Ceai de tei pentru bolile de origine virală
Pentru vindecarea bolilor de origine virală (răceli, gripe) deja instalate, se recomandă ceaiul cu scoarţă de salcie şi flori de soc, ce potenţează efectul sudorific şi diaforetic al teiului.
- Se prepară un decoct din 2 linguri de scoarţă de salcie, la 200 ml. apă, prin fierbere timp de 15 minute. Se adaugă apoi 2 linguri de flori de tei şi 2 linguri flori de soc. Se acoperă, se lasă la infuzat pentru 20 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere. Se bea călduţ, până la vindecare.