Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceaiul de SUNĂTOARE, antidot natural pentru DEPRESIE

Vârfurile înflorite ale sunătoarei (Hypericum perforatum) sunt folosite ca remediu naturist din cele mai vechi timpuri, una dintre propripetatile terapeutice uimitoare ale plantei constând în creşterea cantităţii de serotonină – substanţă care asigură buna dispoziţie.

Studiile realizate în Germania clasează sunătoarea drept cel mai puternic antidepresiv natural, deoarece creşte cantitatea de serotonină – substanţă care asigură buna dispoziţie în organism – şi scade nivelul de cortizol, hormonul stresului.

Un preparat pe bază de sunătoare, foarte eficient, este infuzia combinată:

Cuprins
Mod de preparare
Ceaiul de sunătoare alungă depresia
Adjuvant în hepatită
Precauţii şi contraindicaţii

Ceai de sunătoare – Mod de preparare

La 300 ml de apă clocotită se adaugă o linguriţă de flori uscate sau frunze şi se lasă la infuzat 10-15 minute.

Aroma infuziei de sunătoare este destul de puternică, gustul uşor amărui şi pronunţar iar culoarea arămie. Se poate folosi ca îndulcitor mierea de albine cu zeamă de lămâie sau zahărul brun.

Infuzie combinată de sunătoare

Se adaugă 3 – 4 linguri de sunătoare mărunţită în jumătate de litru de apă rece, şi se lasă la macerat timp de 8 – 10 ore, la temperatura camerei, după care se filtrează.

Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă o jumătate de litru de apă, timp de 5 minute, apoi se lasă la răcit şi se filtrează. La final, cele 2 extracte se combină, pentru a rezulta aproximativ 1 litru de infuzie combinată de sunătoare.

Ceaiul de sunătoare alungă depresia

În urma unui studiu asupra efectelor depresive ale sunătoarei, coordonat de profesorul H. Woelk, la 80% dintre pacienţii testaţi, planta a reuşit să îmbunătăţească starea emoţională. Un alt studiu, realizat de dr. Klaus Linde şi colaboratorii săi, a pus în evidenţă rezultate similare ale sunătoarei în  ceea ce priveşte vindecarea depresiei.

♣ Se consumă câte o cană de infuzie, de 3 ori pe zi, în cure de 60 – 90 de zile, urmate de o pauză de 3 – 4 săptămâni.

Reduce sau elimină tulburările obsesiv – compulsive

Pe baza observaţiilor practice înregistrate de medici se poate spune că în unele cazuri, cura cu sunătoare elimină sau reduce intensitatea sau frecvenţa tulburărilor obsesiv – compulsive.

♣ Se administrează câte o jumătate de cană, de 4 – 6 ori pe zi, în cure de 3 luni, urmate de o pauză de o lună.

ceai de sunatoare
Ceaiul de sunatoare alunga depresia

Adjuvant în hepatită

Hipericina şi hiperforina în special, substanţe active din sunătoare, distrug viruşii care distrug produc hepatita de tip B şi C. A fost demonstrat că sunătoarea reduce timpul de evoluție a bolii, contribuind la ţinerea sub control a tensiunilor emoţionale, foarte periculoase în cazul persoanelor cu probleme hepatice, protejând ficatul de procesele distructive.

♣ Se bea câte 1 litru de infuzie pe zi, în cure de 6 săptămâni, cu pauză de alte 3 săptămâni.

Combate dependenţa de alcool şi nicotină

În cazul pacienţilor care hotărăsc să renunţe la aceste vicii, sunătoarea reduce suferinţa perioadei de adaptare, ajutând la mobilizarea resurselor psihice pentru depăşirea unor astfel de momente. Deşi nu ţine locul viciilor şi nu este un substitut de voinţă, planta reprezintă un sprijin important pentru depăşirea pragului dependenţei.

♣ În prima săptămână de tratament se consumă câte 1 litru şi jumătate de infuzie, în următoarele săptămâni doza reducându-se până la 1 litru pe zi. Cura durează 6 săptămâni, fiind urmată de o pauză de 3 – 4 săptămâni.

Previne tulburările gastrice

Indigestia, dispepsia, sindromul colonului iritabil, pot fi prevenite cu infuzia de sunătoare. Remediul este cunoscut ca un tonic digestiv blând, prevenind tulburările gastrice şi intestinale datorate stresului, reglând apetitul.

♣ Se administrează câte 1 litru pe zi de infuzie combinată de sunătoare şi busuioc (Ocimum basilicum), în cure de 30 de zile, realizate de 2 – 3 ori pe an.

Contraindicaţii ceai de sunătoare

Sunătoarea nu este recomandată persoanelor care iau medicamente de sinteză contra depresiei, anxietăţii, insomniei, epilepsiei, infecţiei cu HIV.

De asemenea, persoanele care urmează un tratament cu sunătoare nu se vor expune la soare între orele 11 şi 18 (fotosensibilitate).

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *