Ceaiul de SALCIE este un elixir în sezonul rece – luptă cu răcelile şi alină durerile de oase

Salcia (Salix alba) a fost divinizată de către strămoşii noştri, care o foloseau ca leac pentru durerile de tot felul.

Acidul acetilsalicilic, componenta principală a celebrei aspirine, a fost extras pentru prima oară din scoarţa de salcie.

Ulterior, acidul salicilic a fost sintetizat pe cale chimică, fiind utilizat pe scară largă în industria medicamentelor antiinflamatoare.

Preparată sintetic, aspirina a detronat coaja de salcie – un medicament natural cu acelaşi efect. Când efectele secundare ale aspirinei sintetice au început să alarmeze prin nocivitatea lor, coaja de salcie s-a bucurat din nou de atenţia ştiinţei.

Scoarţa de salcie – compoziţie chimică

Scoarţa de salcie conţine o cantitate importantă de salicină, taninuri, flavonoide şi rezine.

Substanţele active conţinute de acest remediu natural conferă preparatelor medicinale proprietăţi antireumatice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, antipiretice, tonice, astringente, hemostatice.

Un preparat din scoarţă de salcie, foarte uşor de preparat şi util în nenumărate boli este infuzia, preparată şi administrată astfel:

Infuzie din scoarţă de salcie

Scoarţa de salcie poate fi recoltată de pe ramurile tinere de un an, primăvara, în perioada martie-mai. Dacă însă, nu aţi avut posibilitatea de a o obţine personal, o puteţi găsi în magazinele naturiste.

Mod de preparare

Se iau 2 linguri de scoarţă de salcie, recoltată de pe ramuri tinere, de un an, uscată şi mărunţită groscior, şi se opăresc cu 250 ml. apă fiartă. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute, apoi se filtrează.

Mod de administrare

Se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcită după gust cu miere, în cură de 3 săptămâni. Medicina naturistă o recomandă cu succes în tratamentul unor boli precum:

♣ Boli virale – răceală, gripă, guturai

În bolile virale, se recomandă o combinaţie de ceai de flori de tei, măceşe şi scoarţă de salcie. Aceste ceaiuri nu ar trebui să lipsească din dulăpiorul cu medicamente specifice sezonului rece.

ceai-de-salcie

Scoarta de salcie combate bolile virale

Se iau 2 linguri de scoarţă de salcie şi se pun la fiert, timp de 15 minute, cu o cană de apă. Se adaugă 2 linguri de măceşe fără sâmburi, lăsându-se la fiert alte câteva minute. În final, se adaugă 2 linguri de flori de tei, apoi se lasă la infuzat (în repaos) timp de 5 minute. Decoctul se filtrează şi se îndulceşte după gust, cu miere.

Se administrează călduţ, câte 2-3 căni pe zi, până la ameliorare.

♣ Boli ale aparatului respirator – traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii (complicaţii frecvente ce însoţesc bolile sezonului rece).

♣ Boli ale aparatului urogenital – cistite, pielite, metroragii, micoze, colici renale.

♣ Bolile sistemului nervos central (efect de calmare a stărilor de furie şi agresivitate).

♣ Boli neurologice – cefalee, migrenă, accidente vasculare, distonii neurovegetative, nevralgie de trigemen.

♣ Boli de natură inflamatorie, reumatism şi gută.

♣ Boli ale cavităţii bucale – afte, gingivite, micoze, abcese dentare.

♣ Afecţiuni ale aparatului osteo-articular – artroze, spondiloze.

Precauţii şi contraindicaţii

Preparatele pe bază de salcie sunt contraindicate persoanelor sensibile la aspirină, femeilor însărcinate sau femeilor care alăptează. Se vor administra cu prudenţă în cazul tulburărilor de coagulare a sângelui, afecţiunilor renale şi hepatice severe, ulcerului gastro-duodenal.

loading...
Loading...

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *