Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceaiul de Rozmarin Tonifică Organismul și Previne Afecțiunile Hepatice

Substanțele active din ceaiul de rozmarin acționează rapid și eficient la calmarea sistemului digestiv, asupra sistemului nervos central, ajutând, totodată, la funcționarea optimă a ficatului.

Ce conține rozmarinul (Rosmarinus officinalis)

Principalele substanțe active, prezente în frunzele rozmarinului, conțin, îndeosebi, cineol, borneol, camfor și tananți. Din frunzele plantei, despre care se spune că încălzește trupul și inima, nu lipsesc flavonoidele libere, glexozidatele, tripertenele și steroizii.

Extrem de bogată în vitamine din complexul B, planta mai conține cantități importante de vitamina A și vitamina C, fiind, de asemenea, una dintre ierburile cu conținutul cel mai ridicat de folați, importanți în sinteza ADN-ului.

Proprietățile terapeutice ale ceaiului de rozmarin

Ceaiul de rozmarin activează circulația sângelui, protejează de cancer, de boli de inimă, stimulează funcțiile cognitive, tratează indigestia și colicile biliare, stimulează creșterea părului, ajută la funcționarea optimă a ficatului, fortifică organismul îmbătrânit și încetinește procesul de îmbătrânire.

Forme de utilizare în fitoterapie

  • Decoct

Decoctul din rozmarin se folosește sub formă de comprese contra reumatismului sau se toarnă în cada de baie (se adaugă și 20 gr. de sare amară), pentru tratamente în dureri musculare, reumatism, edeme ale gambelor, la spălarea capului, pentru combaterea mătreții. Decoctul de rozmarin deține rol depurativ și este, totodată, recomandat în hipercolesterolemie.

♣ Se adaugă 50 de gr. de vârfuri înflorite de rozmarin într-un litru de apă, se lasă la fiert timp de 5 minute. Se infuzează timp de 20 minute, se strecoară și se folosește sub formă de comprese sau băi.

Ceai de Rozmarin
  • Infuzie

Infuzia de rozmarin este recomandată în tratarea afecțiunilor de stomac și intestine, steatoză hepatică, boli respiratorii, ameliorarea stărilor de menopauză, astenie, slăbirea memoriei, surmenaj și debilitate.

♣ Se adaugă 20 gr. de vârfuri înflorite de rozmarin la 1 litru de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 15 minute și se strecoară. Se beau 1-2 căni pe zi, după servirea meselor. În cazul persoanelor care depun eforturi intelectuale (școlari, studenți , oameni de afaceri) este indicat consumul de 2-3 căni pe zi de infuzie de rozmarin.

  • Infuzie concentrată

Infuzia concentrată se va folosi extern, pentru gargară, spălături, frecții la entorse, băi în reumatism și dușuri vaginale, artroze, convalescență și la copiii nervoși .

♣ La 1 litru de apă clocotită se adaugă 50 de gr. de vârfuri înflorite, se lasă la infuzat timp de 15 minute și se aplică extern.

Ceaiul de rozmarin regenerează părul

Rozmarinul întărește rădăcina părului și stimulează creșterea lui. Ceaiul de rozmarin și-a dovedit eficacitatea în activarea microcirculației sanguine la nivelul pielii capului, astfel că, aplicat după spălare, pe părul umed, conferă un aspect lucios, mătăsos, întărind, în același timp, firul de păr.

♣ Se pregătește o infuzie din 50 gr. de frunze de rozmarin și 500 ml. apă, care se va lăsa acoperită timp de jumătate de oră. Se strecoară, iar cu lichidul obținut se clătește părul, după baie.

Contraindicații

Despre preparatele pe bază de rozmarin nu se cunosc efecte adverse, ce pot pune în pericol sănătatea umană, însă cantitățile mari sunt contraindicate femeilor însărcinate sau femeilor care alăptează, în timp ce decoctul este interzis hipertensivilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *