Ceaiul de PANSELUȚĂ are efecte terapeutice extraordinare în ASTM și BRONȘITĂ

Aparent banale, panseluțele, omniprezente prin spații verzi și grădini, sunt de fapt unele dintre cele mai puternice medicamente din farmacia naturii.

Panseluța sălbatică sau trei-frați-pătați (Viola tricolor) conține substanțe cu o compoziție foarte apropiată de cea a aspirinei, ce reduc inflamația căilor respiratorii (care apare în bronşită și astm).

Flavonoidele pe care le conține (și care dau culoarea galbenă a unora dintre petale) sunt un puternic antialergic.

În frunzele panseluței sălbatice se găsesc și substanțe emoliente (micilagii) ce calmează tusea, determină eliminarea secrețiilor bronşice în exces, prevenind apariția crizelor de astm.

Toate aceste calități recomandă panseluța sălbatică drept un remediu salvator în astm și bronșită.

Ceai de panseluță sălbatică

Două linguri de panseluțe bine mărunțite se pun la macerat într-o cană (250 ml) de apă, de seara până dimineața, când se filtrează.

Maceratul astfel obținut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opăreşte cu 1 cană de apă clocotită și se lasă să se răcească, după care se strecoară.

În final, se combină cele două extracte. Se obține, astfel, aproximativ o jumătate de litru de ceai.

  • În astm, bronșită cronică, ceaiul se consumă pe parcursul zilei, o cură durând minimum 1 lună.

De regulă, efectele nu apar în câteva zile, însă după 2-3 săptămâni de administrare zilnică, crizele de astm se răresc, cantitatea de secreții de pe arborele bronșic scade, la fel ca și sensibilitatea la diferite substanțe iritative din aer.

Pulbere de panseluță sălbatică

Bronșită: indiferent dacă este de origine alergică, infecțioasă, tabagică, planta ajută la fluidifierea secrețiilor bronşice și la eliminarea lor din plămâni, grăbește procesele de vindecare, împiedică suprainfecțiile și previne apariția crizelor de astm.

  • Se ia câte 1 linguriță de pulbere (sublingual) de 4 ori pe zi, în cure de 30-60 de zile, urmate de 10-21 de zile de pauză.

Astm: terpenele, flavonoidele, saponinele și metilsalicilații luptă cu astmul; planta are efecte expectorante (ajută la eliminarea excesului de secreții din arborele bronșic), antispastice, antialergice, ajutând la combaterea și, mai ales, la prevenirea crizelor de astm.

  • Se iau câte 4-6 lingurițe de pulbere pe zi, vreme de 30 de zile, urmate de alte 10 zile de pauză, după care tratamentul se reia.

Tratament preventiv

Persoanele care suferă de bronșită cronică sau care au avut episoade de astm sunt sfătuite să facă la fiecare schimbare de anotimp o cură în care se bea ceai de trei-frați-pătați, preparat după rețeta prezentată mai sus.

  • Se bea câte 1 cană, de 3 ori pe zi. Infuzia se bea îndulcită cu miere de salcâm.Tratamentul se face vreme de 3-4 săptămâni.
loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>