Ceaiul de Mentă și Efectele Uimitoare Asupra Sănătății

Menta, plantă ierboasă, cunoscută și sub denumirea populară de ”izmă de grădină”, ”izmă bună” sau ”izmă creață”, dispune de proprietăți energizante, tonice și antispasmodice, găsindu-și utilizare nu doar ca medicament, ci și ca aromatizant în industria alimentară și cosmetică.

Mirosul plantei este unul aromatic, în timp ce gustul este răcoritor și înțepător. Frunzele mentei, proaspete sau uscate, sunt folosite la infuzii.

Proprietăţile mentei

În frunzele de mentă se găsește o cantitate ridicată de uleiuri volatile, substanțe polifenolice, taninuri, flavonoizi și principii amare. Acțiunea antiemetică a preparatelor din mentă este oferită de mentol, responsabil cu producerea unei ușoare anestezii a mucoasei gastrice.

Compușii flavonoizi fac din mentă un bun stimulator al secreției și eliminării bilei.

Preparatele fitoterapeutice din mentă sunt recomandate pentru combaterea grețurilor sau colicilor, dovedindu-se utile atât în boala diareică, precum și în bolile vezicii biliare, reglând totodată funcțiile inimii, calmând stările de anxietate, intervenind cu succes în afecțiunile respiratorii.

Modalități de preparare a ceaiului de mentă

♦ Ceaiul de mentă îl puteți obține din două linguri de frunze uscate și mărunțite, ținute 10 minute la umectat, în 25 ml apă rece. Adăugați 500 ml apă clocotită, după care infuzați lichidul într-un vas acoperit, timp de 20 de minute. Strecurați, îndulciți cu miere, și consumați întreaga cantitate pe parcursul întregii zile.

♦ Infuzia de mentă se poate obține din două lingurițe de frunze uscate adăugate în 200 ml apă clocotită. Țineți vasul acoperit timp de 20 de minute, strecurați și serviți trei ceaiuri reci între meșe.

Veți simți o ameliorare în crampe și balonări abdominale, diaree, vomă, indigestii, afecțiuni hepatobiliare, grețuri (la gravide), calmarea durerilor de stomac, diureză și transpirație intensă, precum și îmbunătățirea sistemului nervos.

Te_2

Ceai de Menta

Beneficiile ceaiului de mentă

Respectând întocmai recomandările, veți beneficia în cel mai scurt timp de efectele dezinfectante ale ceaiului de mentă, precum și de efectele decongestionante la nivelul căilor respiratorii.

♣ Odată consumat înainte de servirea mesei, ceaiul de mentă stimulează apetitul, evitând astfel arsurile stomacale

♣ Calmează grețurile și palpitațiile inimii, iar consumat după mese abundente, \prezintă un rol benefic asupra digestiei, în combaterea durerilor de colon iritabil, colicilor biliari și abdominali

♣ Mirosul neplăcut al gurii, cauzat de o digestie cu probleme, poate fi eliminat consumând o cană cu ceai din mentă

♣ În cazul sportivilor, consumul moderat de ceai de mentă, în combinație cu rozmarin, menține o formă fizică de invidiat

♣ Tumorile canceroase la nivelul colonului, colului uterin, plămânilor și pielii, pot fi reduse, urmând o cură de trei luni de zile cu infuzie de mentă.

În tratamentul răcelilor

  • Inhalații – într-un castron cu apă fierbinte, puneți o mână de frunze de mentă și inhalați aburul

Apă de gură

Răciți preparatul (descris anterior) și folosiți-l ca apă de gură

Pentru afecțiunile pielii

  • Ulei esențial – trei picături de ulei esențial se diluează în 10 ml de ulei excipient, urmând a fi aplicat pe zona afectată

Precauții

Atât uleiul de mentă, cât și preparatele de uz extern derivate nu vor fi aplicate în zona ochilor, întrucât pot crea fenomene iritative la nivelul mucoasei oculare.

loading...
Loading...

3 Comments

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *