Ceaiuri medicinale, Tratamente naturiste

Ceaiul de MĂCRIȘ are efecte imunostimulente și detoxifiante (rețete, indicații terapeutice)

Măcrişul (Rumex acetosa) este o plantă înaltă, care poate atinge un metru, cu frunzele alungite, amintind de o săgeată.

Partea aeriană a plantei are un gust acrișor foarte plăcut și răcoritor, motiv pentru care este folosită și în alimentație.

Rădăcina are un gust amărui-dulceag, fiind utilizată în medicina populară în tratarea mai multor boli.

Ceaiul de măcriș are efecte imunostimulente și detoxifiante, este un stimulent blând al digestiei, și ajută la menținerea tonusului fizic și psihic.

Infuzie de măcriș

Peste 2 linguri de frunze de măcriş uscate și măruntite groșcior se toarnă 250 ml. apă fiartă. Se dau într-un clocot și se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.

Decoct de măcriș

Se adaugă 4 linguri de rădăcină sau semințe de măcriş mărunțite în 500 ml. apă, într-un vas din inox sau emailat. Se fierb la foc mic, timp de minute, avându-se în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală. Se îndulcește cu miere, după gust.

Mod de administrare

 • Decoct: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
 • Infuzie: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.

Ceaiul de macris are efecte detoxifiante puternice

Indicații terapeutice

 • Detoxifiant
 • Hepatoprotector
 • Laxativ (se folosește doar infuzia)
 • Antidiareic (se folosește decoctul)
 • Diuretic.

Decoct combinat din rădăcină de măcriș

Rețetă 

Se adaugă 2 lingurițe de rădăcină de măcriș mărunțită într-o jumătate de cană de apă și se lasă la înmuiat  de seara până dimineața, când se filtrează.

Maceratul se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe cu încă o jumătate de cană de apă, timp de 1-2 minute, după care se lasă la răcit. În final, se combină cele două extracte.

Preparatul obținut se consumă în 2-3 reprize pe parcursul unei zile.

Administrare

Acest decoct este un elixir contra petelor pe piele apărute din cauza unor dezechilibre interne. Are efecte detoxifiante puternice și extrem de benefice asupra ficatului.

 • Se beau zilnic, pe stomacul gol, 2-3 căni de decoct de rădăcină de măcriș, minimum 1 lună de zile. Eficiența remediului crește dacă se adaugă și 1 linguriță de iarbă de trei-frați-pătați (Viola tricolor) la 1  cană de preparat.

Contraindicații

Măcrișul este contraindicat în gută, celor cu reumatism sau afecțiuni renale, astm, colici nefrotice, calculi cu urați.

 

Cautari:
  Ciai de macrici |
loading...
Loading...

One comment

 1. 1

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>