Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceaiul de Măceșe, Campionul Vitaminelor

Recunoscut ca un excelent stimulator al sistemului imunitar, ceaiul de măceșe protejează organismul de răceală și gripă, restabilind, în același timp, echilibrul florei intestinale, îndeosebi după urmarea unui tratament cu antibiotice.

Compoziția măceșelor 

Măceșul sau trandafirul sălbatic este unul dintre cei mai cunoscuți arbori medicinali din țară, proprietățile sale fiind de-a dreptul uimitoare. Măceșele produse de acesta conțin de până la 50 de ori mai multă vitamina C ca citricele, și de 200 de ori mai multă decât merele.

Culoarea roșie a fructelor trădează cantități importante de carotenoizi, cunoscuți drept precursorii vitaminei A. Excelente vitaminizante naturale, măceșele ascund în compoziție vitaminele B1, B2, PP și K, lista ingredientelor bioactive continuând cu substanțe  glucidice, pectine, taninuri, terpenoide, acizi organici și glicozide ale beta-sitosterolului.

Acțiunea măceșelor asupra organismului

Conținutul generos de vitamine transformă măceșele într-o prețioasă sursă de sănătate.

♣ Vitamina C, principalul element prețios al fructelor roșiatice, ajută la buna funcționare a celulelor, acidul ascorbic jucând, totodată, un rol esențial în reacțiile de oxido-reducere și în respirația celulară

♣ Consumul ceaiului de măceșe se dovedește de ajutor și în creșterea rezistenței capilarelor sanguine. Mai mult, măceșelor nu le lipsesc proprietățile astringente, antidiareice și diuretice

♣ Pe lângă stimularea poftei de mâncare și digestiei, alungă crampele menstruale și durerile provocate de sindromul congestiei pelvine

♣ Proprietățile antiinflamatorii le recomandă în caz de osteoartrită, iar conținutul ridicat în vitamine face ca măceșele să fie utile în tratamentele de înfrumusețare

♣ Fructele de măceș sunt recomandate în afecțiunile aparatului cardiovascular, ca cele de cardiopatie ischemică, hipertensiune, acționând ca bune vasodilatatoare, arteriale și venoase, acțiunea lor sedativă recomandându-le și în cazul anginei pectorale, și aterosclerozei coronariene.

ceai-macese
Ceai de Macese

Administrarea ceaiului de măceșe

Cu un gust plăcut și ușor de acceptat, ceaiul de măceșe este recomandat și celor mici, îndeosebi în sezonul rece, când stările gripale își fac simțită prezența.

Pentru copii

Folosiți 7-8 măceșe la o cană (250 ml) cu apă clocotită și lăsați să fiarbă timp de 5 minute. După ce ați strecurat ceaiul de măceșe și după ce l-ați răcit, puteți îndulci cu miere și adăuga câteva felii subțiri de lămâie, pentru o aromă cât mai plăcută.

Conform specialiștilor, puteți administra copiilor până la 4 căni zilnic.

Pentru adulți

Infuzia de măceșe

Aveți nevoie de două linguri de măceșe proaspete sau o lingură de măceșe uscate zdrobite, o cană cu apă clocotită.

Puneți fructele într-o cană de porțelan și turnați peste acestea apă clocotită. Lăsați ceaiul la infuzat pentru 15 minute, după care strecurați și serviți călduț.

Decoct de măceșe

Aveți nevoie de 2 lingurițe de fructe uscate și presate și 500 ml apă.

Fierbeți fructele în apă timp de 10 minute, iar după răcire, strecurați ceaiul și îndulciți-l cu miere. Serviți-l pe parcursul zilei (pentru probleme de stomac), consumându-l mai ales la micul dejun (în tratamentul diareei)

Tinctură de măceșe

Puneți 30 de picături într-un pahar cu apă și luați de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă principală.

Bine de știut!

Preparatele pe bază de măceșe nu sunt indicate în sarcină și alăptare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *