Ceaiul de EUCALIPT: bun în răceli, probleme de glicemie, problemele aparatului respirator

Ceaiul de eucalipt (Eucalyptus globulus) se prepară din frunze măcinate de eucalipt, un arbore nativ din Australia.

Eucaliptul este o plantă medicinală originară din Australia, recunoscută pentru efectele sale benefice asupra aparatului respirator.

Consumul ceaiului de eucalipt reprezintă una dintre cele mai la îndemână și comode moduri în care se poate beneficia de proprietățile plantei.

Compoziție, acțiune

Frunzele de eucalipt conțin ulei volatil în care componentul principal este 1,8-cineol.

Ceaiul din frunze de eucalipt are efect antiseptic, expectorant, mucolitic, spasmolitic, antiinflamator, febrifug, astringent, hipoglicemiant.

Eucaliptul este un bun stimulent expectorant pentru afecțiuni catarale bronho-pulmonare, reduce secrețiile, facilitează expectorația.

Contribuie la funcționarea normală a aparatului respirator. Este un bun calmant al gâtului, faringelui și corzilor vocale.

Ceai de eucalipt

Peste 1 linguriță de plantă se toarnă 200 ml apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, apoi se strecoară.

Se beau 3-4 căni cu ceai pe zi, pe o perioadă de maximum 3 luni. Administrarea se poate relua, la nevoie, după o pauză de 1 lună.

Indicații terapeutice

  • imunitate slăbită
  • răceli
  • febră
  • congestie nazală (nas înfundat)
  • tuse
  • faringită
  • bronșită
  • astm bronșic
  • diabet zaharat
  • sinuzită.

Ajută în renunțarea la fumat

Poate mai puțin cunoscut este faptul că ceaiul de eucalipt poate fi de mare ajutor persoanelor care s-au hotărât să renunțe la fumat.

În această sarcină cu adevărat dificilă, mai ales în primele zile, organismul are nevoie de ajutor, pentru a-i ușura trecerea prin acest proces deloc ușor.

Ceaiul de aeucalipt este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra aparatului respirator.

Preparare și administrare

La 1 lingură de frunze uscate de eucalipt se toarnă 2 căni de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. Se strecoară, după care se adaugă câte 1 lingură de miere și de glicerină.

Amestecul se bea timp de 1 lună, de 4 ori pe zi, câte un sfert de cană.

Precauții, contraindicații

Administrarea ceaiului de eucalipt de-a lungul zilei poate contribui la scăderea glicemiei în cazul persoanelor cu prediabet sau cu diagnosticate cu diabet. Cei aflați sub tratament împotriva diabetului vor întreba medicul care este cantitatea sigură de ceai pe care o pot consuma.

Ceaiul de eucalipt nu se recomandă în caz de hipersensibilitate la această plantă. Nu este indicat femeilor insărcinate și mamelor care alăptează.

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>