Ceaiul de CHIMEN rezolvă problemele provocate de deficiența de FIER (ANEMIE FERIPRIVĂ)

Lipsa de fier apare la una din patru persoane, fiind considerată cea mai des întâlnită carenţă nutriţională de pe planetă.

Anemia are la bază lipsa de fier din organism, caz în care se numeşte anemie feriprivă.

Simptomele sale sunt oboseala, astenia, incapacitatea de concentrare, lipsa tonusului şi a forţei musculare.

Chimenul, remediu contra anemiei

Chimenul (Carum carvi) se numără printre cele mai bogate surse de fier. De aceea, consumul lui regulat previne anemia și rezolvă problemele provocate de deficiența de fier.

Chimenul este foarte bogat în fier – mai mult de 66 mg la fiecare 100 de grame  – care este de 5 ori mai mult decât necesarul zilnic de fier pentru un adult.

Fierul este principalul constituent al hemoglobinei din globulele roșii din sânge. Hemoglobinele transferă oxigenul (ca oxid de fier) ​​la celulele corpului al căror deficit provoacă anemia.

Chimenul poate fi un ajutor nutritiv pentru dieta de zi cu zi, recomandat îndeosebi pentru persoanele cu anemie și pentru a evita simptomele anemiei cum ar fi oboseală, anxietatea, funcționare cognitivă deficită și probleme digestive.

Ceaiul îmbunătățește asimilarea fierului din alimente

Ceaiul de chimen este un remediu eficient  contra anemiei feriprive.

Acesta îmbunătățește foarte mult asimilarea fierului care, de cele mai multe ori, se găsește în alimentația de zi cu zi (în ouă, în spanac, în urzici, în icre, în peşte, etc.), însă nu este metabolizat corespunzător de organism.

Ceai de chimen – rețetă, administrare

Se pun 2 lingurițe de pulbere de semințe de chimen într-un pahar de apă și se lasă la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară.

Lichidul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opărește cu încă un pahar de apă, apoi se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte.

Se bea câte 1 cană, dimineața și seara, pe stomacul gol. Se pot face și cure de 3 săptămâni, urmate de o pauză de 10 zile.

Precauții, contraindicații

Chimenul este contraindicat persoanelor care au alergie la plantele din familia Apiaceae (Umbeliferae).

Chimenul poate reduce nivelul de zahăr din sânge și poate interfera cu medicamentele împotiva diabetului, care micșorează și ele nivelul de zahăr din sânge.

Consumul excesiv de ceai de chimen poate avea efecte negative asupra sistemului digestiv, cauzând spasme. Ceaiul de chimen dulce nu este recomandat femeilor însărcinate sau persoanelor care suferă de epilepsie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articol precedent

OBICEIUL banal care poate pune VIAȚA în PERICOL

Articol următor

SALVIE cu MIERE: pentru gât iritat, indigestie, insomnie