CEAIUL cu UNT (PO CHA): o băutură tibetană pentru energie și sănătate

Ceaiul cu unt (Po cha), un ceai tradițional tibetan, este o băutură populară în această țară de peste 1500 de ani.

Mulți tibetani îl beau zilnic, la orice oră, în special în zonele de la mari altitudini, fiind apreciat pentru consistența și densitatea calorică ridicată, care urcă nivelul de energie.

Ceaiul Po cha este o băutură specială, cu un gust diferit, și cu beneficii pentru sănătate.

Ingredientele acestei licori foarte sățioase sunt surprinzătoare: ceai negru, unt din lapte de iac (care seamănă la gust cu laptele de capra) și sare.

Cum se prepară ceaiul cu unt

Ingrediente

  • 4 cești de apă
  • 2 linguri de ceai negru (plantă uscată)
  • 2 linguri de unt sărat (unt de iac, dacă este posibil)
  • ½ linguriță de sare naturală
  • ½ ceașcă de lapte

Mod de preparare

Se fierbe apa într-o oală din oțel inoxidabil.

Se adaugă ceaiul negru în apă și se lasă la foc mic pentru 2 -3 minute.

Se adaugă sarea.

Se ia oala de pe foc, se strecoară ceaiul și se adaugă laptele.

Se adaugă untul și se amestecă 1 – 2 minute, până când are o textură consistentă.

Ceaiul se servește imediat, deoarece are un gust mai bun când este fierbinte. Se consumă maximum 2 căni pe zi, până în ora 17:00.

Dă energie

Prin conținutul de cafeină, acest ceai poate fi o modalitate excelentă de stimulare a energiei. În mod tradițional, acesta este folosit pentru a îmbunătăți capacitatea tibetanilor de a lucra mult timp în condiții grele.

Împreună cu energia derivată din grăsimile untului, ceaiul contribuie la energizarea organismului în timpul zilei.

Îmbunătățește funcția creierului

Po cha este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și capacitatea de a contracara efectele periculoase ale radicalilor liberi în organism.

Un lucru care se aplică și în cazul creierului, unde depunerea plăcilor și a beta-amiloidului poate începe să compromită memoria și concentrarea.

Odată cu înaintarea în vârstă, consumul ceaiului cu unt poate ajuta la prevenirea demenței și chiar a bolii Alzheimer.

Ajută digestia

Ceaiul cu unt reduce nivelurile de acid în stomac, care pot duce la reflux acid și alte condiții neplăcute.

Stimulează în același timp metabolismul pentru a digera alimentele mai rapid și cu mai multă eficiență.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Cantitățile semnificative de acizi grași linoleici din ceai sunt buni pentru sănătatea inimii și esențiali pentru scăderea nivelului de colesterol ‘’rău’’.

Crește imunitatea

Bogat în antioxidanți, ceaiul Po cha poate ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, eliminând în același timp radicalii liberi care pot provoca mutații celulare, inflamația țesuturilor, stres oxidativ și alte boli cronice.

Ține sub control diabetul zaharat

Acizii linoleici pot ajuta la atenuarea fluctuațiilor pacienților cu diabet zaharat și pot reduce riscul pentru persoanele care prezintă riscul de a dezvolta această afecțiune.

Hidratant

În Tibet, ceaiul cu unt este consumat și pentru capacitatea de a menține buzele și tenul hidratat în condițiile dure de vânt în regiunea muntoasă.

Această capacitate de hidratare poate ajuta și la menținerea pielii netedă, în timp ce conținutul de sare poate ajuta organismul să rețină apă, în cazul deshidratării.

Precauții

Consumat în exces, ceaiul Po cha poate provoca tulburări de somn, creștere în greutate, hipertensiune, retenție de apă, iritabilitate și dureri de cap.

Ceaiul negru ȋmpiedică absorbția fierului și nu trebuie consumat înainte și după masă (poate fi consumat cu o oră înainte de masă și la o ora și jumătate după aceasta).

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>