Ceai împotriva DEPRESIEI SEZONIERE – combate stresul, durerile de cap, tulburările de somn şi de concentrare

Mulţi se luptă cu o depresie sezonieră, fiind melancolici în lunile de toamnă târzie şi de iarnă, când zilele sunt mai scurte.

Potrivit specialiştilor, o treime dintre femei şi un sfert dintre bărbaţi trăiesc în lunile de toamnă şi iarnă această tulburare afectivă temporară.

De ce şi cum apare depresia sezonieră

Dovezile ştiinţifice ale conexiunii existente între lipsa de lumină şi depresia sezonieră au fost aduse în anul 1984, de către psihiatrul american Norman Rosenthal.

Acesta a explicat că lumina şi întunericul realizează un reglaj al ceasului nostru interior, într-o arie cerebrală situată în spatele ochilor, nucleul supra-chiasmatic.

De aici este controlată secreţia de melatonină a glandei pineale. Acest hormon menţine ritmul normal somn-veghe.

De regulă, melatonina este secretată din momentul când se lasă întunericul şi cantitatea creşte continuu, până la intervalul dintre orele două şi patru.

Către dimineaţă, nivelul hormonului în sânge scade din nou. Chiar şi aprinderea luminii pentru câteva minute în toiul nopţii poate bloca secreţia de melatonină.

Ceai contra depresiei sezoniere

Ingrediente

  • 25 g sunătoare
  • 25 g urzică
  • 25 g roiniță
  • 25 g genţiană

Mod de prepare şi administrare

Se amestecă toate plantele şi se toarnă peste ele 200 ml. de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară.

Se bea ceaiul de 3 ori pe zi, timp de 2 săptămâni.

Efectele ceaiului

Ceaiul are efecte înviorătoare asupra psihicului, antidepresive, favorizând gândirea optimistă, amplificând tonusul psihic şi mental.

Combate stările de nelinişte, durerile de cap, tulburările de somn şi de concentrare din cauza fenomenelor meteorologice.

Este excelent pentru cei care suferă din cauza vremii mohorâte, cu ceaţă şi lumină redusă, inducând un tonus psihic pozitiv, vioiciune şi optimism.

Contraindicaţii

Ceaiul nu este recomandat în sarcină, alăptare, celor care în paralel iau medicamente de sinteză contra depresiei şi a anxietăţii, contra insomniei, contra epilepsiei, contra infecţiei cu HIV.

Nu se consumă în caz de ulcer gastroduodenal, de gastrită hiper-acidă ori diaree, în cazuri de procese inflamatorii acute renale şi la ficat, dar şi în insuficiență acută renală sau cardiacă, pacienţilor care suferă de hipotiroidie, de neoplasm, hemoragii provocate de miom sau chisturi ovariene, afecţiuni renale acute.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *