De la tei se folosesc în special florile, însă și scoarța sa se utilizează în medicină.
În scop terapeutic, se recoltează partea internă, de culoare alb-gălbuie.
Aceasta se fasonează sub formă de fragmente lungi, de 10-15 cm (ca niște scobitori) care se vor mărunți corespunzător înainte de procesare.
Scoarța de tei de culoare alb-gălbuie (adică fără partea exterioară, care este cenușie) se găsește în magazinele cu profil naturist.
Administrată sub formă de ceai, poate fi un ajutor important în tratamentul unor boli sau afecțiuni comune.
Decoct de scoarță de tei
Într-un vas de preferință din inox sau emailat, cu 500 ml apă, se adaugă 4 linguri de scoarță uscată și mărunțită groșcior. Se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 30 de minute. Se completează la final apa evaporată.
Decoctul se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală (vata medicinală se va umecta cu puțină apă, înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde ca urmare a imbibării filtrului din vată).
Se îndulcește cu miere, după gust. Se bea câte o ceaşcă, de 3 ori pe zi, după-masă.
Decoctul de scoarță de tei se administrează la nevoie, ca adjuvant în:
Bolile aparatului digestiv
Gastrite, ulcer gastric, colici și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree.
Bolile vezicii biliare
Ceaiul de scoarță de tei ajută în bolile vezicii biliare prin efectele sale antispastice și coleretice. Efectul coleretic poate fi potențat dacă în ceașca cu decoctul din scoarță de tei se adaugă 30 de picături de tinctură de mentă sau roiniță.
Gută
Scoarța de tei este un remediu eficient în gută, datorită acțiunii sale diuretice. Guta, afecțiune foarte dureroasă, apare din cauza acumulării de acid uric la nivelul articulațiilor. Scoarța de tei intervine, dizolvând acidul uric. Se urmează o cură de 2-3 săptămani cu decoct din scoarță de tei.
Contraindicații
Printre persoanele care nu trebuie să consume decoct din scoarță de tei se numără gravidele, mamele care alăptează.
Nici pacienții cu anemie nu sunt sfătuiți să consume ceai de tei, deoarece acesta impiedică absorbția de fier.
Preparatele pe bază de tei nu sunt recomandate cardiacilor (pot accelera ritmul cardiac) și șoferilor (teiul poate produce amețeală și stare de somnolență).