Ceai din FRUNZE de NUC – 11 beneficii pentru sănătate

Nucul (Juglans regia), considerat arbore magic de către daci, găzduieşte în funzele sale (Folium juglandis) substanţe terapeutice de mare ajutor în prevenirea sau tratarea anumitor afecţiuni.

În compoziţia frunzelor de nuc se regăsesc taninuri, flavone, acid cumarinic, acid elagic, acid clorogenic, săruri ale acidului iodhidric şi un derivat naftochinonic – juglonă.

Recoltarea frunzelor de nuc

Frunzele de nuc se recoltează începând cu luna iunie, până cel mai târziu în august, deoarece aceasta este perioada în care au conţinutul cel mai ridicat în substanţe active.

De pe acelaşi pom nu se recoltează mai mult de 2 – 3 kilograme de frunze proaspete (pentru a nu-l vătăma), care se vor usca cât mai repede (se brunifică uşor, iar în cazul manipulării îndelungate şi, mai ales, prin presare, devin necorespunzătoare), pe cale naturală, în strat subţire.

Se usucă în locuri aerisite (balcoane, poduri, verande, şoproane), într-un loc ferit de soare. Odată uscate, frunzele de nuc se păstrează nemărunțite, în pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie.

Infuzie din frunze de nuc

Infuzia din frunze nuc are multiple întrebuinţări terapeutice.

Mod de preparare

O linguriţă de frunze de nuc uscate şi mărunţite groscior se opăresc cu 250 ml. apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează.

Se îndulceşte cu miere, după gust.

Administrare

O cură cu frunze de nuc nu trebuie să dureze mai mult de 6 luni. Se recomandă administrarea infuziei în:

1. Boli ale aparatului circulator periferic (varice, tromboflebite, hemoroizi, fragilitate capilară) – se consumă câte 3 căni pe zi

2. Diaree infecţioasă estivală – se administrează câte 3 căni pe zi

3. Boli ale aparatului urogenital (cistite, pielite) – se consumă câte 3 căni de infuzie, zilnic

ceai din frunze de nuc

Frunzele de nuc, o farmacie verde

4. Diabet zaharat – se beau câte 3 ceşti de infuzie pe zi, îndulcit, după gust, cu îndulcitor natural

În cazul diabetului zaharat, un ceai antidiabetic mai eficient este cel obţinut prin asocierea frunzelor de nuc cu teci de fasole şi frunze de urzică: în 250 ml. apă se fierb la foc mic 2 linguri de teci de fasole, timp de 15 minute. Apoi se adaugă 2 linguri de frunze de urzică şi o lingură frunze de nuc. Se lasă totul la infuzat timp de 30 de minute, după care se strecoară. Se îndulceşte cu edulcorant neglucidic.

5. Tendinţă de îngrăşare – se consumă câte o cană de infuzie, o dată pe zi, timp de 15 zile pe lună

6. Boli dermatologice (dermatite, dermatoze) – se consumă câte 2 căni pe zi

7. Afecţiuni alergice (manifestate la nivelul pielii prin mâncărimi sau placarde eritematoase) – se beau câte 3 căni pe zi

8. Boli de natură inflamatorie de tip reumatic – se beau câte 3 căni pe zi

9. Bolile şezutului (hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită) – se consumă câte 3 căni pe zi

10. Afte, gingivite, stomatite, abcese dentare, extracţii dentare- extern, se face  gargară, după fiecare masă, cu infuzie din frunze de nuc

11. Eczeme (escare de decubit) sau ulceraţii supurânde (ulcer varicos) – extern, se fac tamponări locale cu infuzie de nuc, apoi se aplică unguente topice.

Contraindicaţii

Preparatele din frunze de nuc nu se administrează ȋn sarcină şi alăptare. Sunt contraindiate în afecţiuni grave fără acordul medicului specialist. De asemenea, întrucât substanţele active ale frunzelor au un efect astringent, similar uscării, preparatele pe bază din frunze de nuc  sunt contraindicate persoanelor slabe, uscăţive, celor care consumă multă cafea, persoanelor care nu consumă suficiente lichide sau care consumă alimente uscate.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *