Ceaiuri medicinale, Tratamente naturiste

Ceai de VOLBURĂ: laxativ sau purgativ, în funcție de doză

Ceaiul de volbură (Convolvulus arvensis) are acțiune purgativă, stimulează secreția biliară și ajută la eliminarea bilei în intestin.

Volbura, sau rochița-rândunicii, are o singură acțiune terapeutică punctuală: laxativ sau purgativ, în funcție de doză.

Preparatele terapeutice din volbură, prin efectul laxativ, pot fi un bun coleretic colagog, cicatrizant.

Acestea determină evacuarea conținutului intestinal cu un scaun unic, neînsoțit de fenomene secundare. Stimulează secreția și eliminarea bilei.

Extern, remediile pe bază de volbură grăbesc vindecarea rănilor, arsurilor și furunculelor.

Volbura: recoltare

Pentru cei care au ocazia să recolteze personal volbura:

Volbura se recoltează înainte de înflorire sau la începutul perioadei de înflorire, astfel încât să fie cât mai puține fructificații (aprilie, mai). Fructificațiile se elimină – seamănă cu niște capsule brune, sferice, dehiscente (care la maturitate se desfac în două), și nu prezintă interes terapeutic.

Recoltarea se face prin smulgerea plantei, cu cât mai multă rădăcină, pentru că aceasta este mult mai bogată în principii active decât restul plantei.

Se usucă la umbră, în strat subțire, pe coli de hârtie. După uscare, se ambalează, întreagă, în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Mărunțirea plantei se realizează înaintea utilizării.

Infuzie de volbură

Peste 2 linguri de plantă măcinată se toarnă 1 cană de 250 ml. de apă fiartă, se acoperă, se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează.

  • Se administrează 1 cană pe zi, seara, înainte de culcare, ca laxativ, în afecțiunile menționate mai sus.

Decoct de volbură

Într-un vas, de preferință din inox sau emailat, cu 500 ml. apă, se adaugă 4 linguri de plantă uscată și mărunțită. Se lasă să fiarbă  la foc mic, timp de 30 minute, completându-se la final apa evaporată.

Decoctul se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală.  Vata medicinală se va umecta cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde din cauza ȋmbibării filtrului din vată.

  • Se obține un preparat mai concentrat. Se consumă 1 cană pe zi, ca purgativ, în constipațiile cronice.

Precauții și contraindicații

Ceaiul de volbură se consumă conform indicațiilor de mai sus. Cantitățile mari pot provoca dureri de stomac. Nu se consumă ceai de rochița-rândunicii în sarcină, alăptare, apendicită, colită, boala Crohn sau sindromul colonului iritabil.

 

loading...
Loading...