Ceai de TĂTĂNEASĂ: un ajutor prețios pentru vindecarea de boli

Ceaiul de tătăneasă (Symphytum officinale) are proprietăți antiinflamatoare, regenerative epiteliale și antitumorale.

Rădăcina de tătăneasă (Radix symphyti), de culoare neagră la exterior şi alb gălbuie în interior, se recoltează fie toamna târziu, fie primăvara devreme.

Rădăcinile se spală foarte bine, cele groase se despică în fâşii subţiri, şi se lasă la zvântat.

Se pot usca natural, în şoproane, podurile caselor, verande sau direct la soare, când condiţiile atmosferice permit acest lucru.

  • Tratamentele interne cu tătăneasă se fac vreme de maximum 2 luni, după care se face o pauză de 14-21 de zile.

Decoct

Într-un vas de inox sau emailat, cu 500 ml apă clocotită se adaugă 4 linguri de rădăcină de tătăneasă uscată şi mărunţită groșcior.

Se lasă să fiarbă  la foc mic, timp de 30 de minute. La final, apa evaporată trebuie completată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puţină apă. Se îndulceşte cu miere, după gust.

Se administrează câte 2 ceşti pe zi, îndulcite după gust cu miere, ca adjuvant în:

• Boli ale stomacului şi duodenului – gastrite, ulcer gastro-duodenal, tumori maligne

• Boli de natură inflamatorie – reumatism, gută

• Boli oncologice (2 căni pe zi, ca terapie complementară)

• Boli ale aparatului respirator – traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii însoţite de tuse uscată (2 căni pe zi)

• Bolile pielii – dermatite, dermatoze, infecţii stafilococice şi streptococice, fungice, dermatită seboreică, eczeme, prurit, eriteme

• Traume ale aparatului osteo-articular – fracturi, fisuri ale oaselor aparatului locomotor

• Afecţiunile anusului şi rectului – hemoroizi, fisuri anale, prurit anal, rectită

• Gargarisme – pentru boli ale cavităţii bucale (afte, gingivite, stomatite, abcese dentare): gargară după fiecare masă

• Băi de şezut pentru hemoroizi sau fisuri anale, înainte de folosirea unor unguente sau supozitoare.

Decoct de tătăneasă – adjuvant în cancer

Se fierb 2 lingurițe de pulbere de tătăneasă într-o jumătate de litru de apă (2 căni), timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească și apoi se filtrează.

Se amestecă jumătate de litru de decoct astfel obținut cu încă jumătate de litru de macerat la rece (la 1 cană de apă se pun 2 lingurițe de rădăcină de tătăneasă, măcinată cu râşnița electrică de cafea; se lasă 8-10 ore la macerat, după care se filtrează).

  • Se administrează 1 – 1,5 litri pe zi, pe stomacul gol, în 3-4 reprize, din care una obligatoriu dimineața, la sculare, înainte de a mânca sau a consuma altceva.

Se fac cure lungi: de la 6 luni, la 2 ani, doar sub supraveghere medicală.

Tătăneasa este un adjuvant prețios pentru mai multe forme de cancer, printre care: la intestin, prostată, stomac, la ficat.

Precauții, contraindicații

În tratamentul cu tătăneasă al cancerului, care se face doar la sfatul specialistului, este strict interzis consumul de carne, zahăr, alimente cu conservanți, prăjeli. Regimul alimentar va fi compus din minimum 50% crudități. Se fac cure lungi: de la 6 luni, la doi ani.

Se va evita administrarea plantei celor ce au afecţiuni hepatice. Curele cu tătăneasă, mai ales cele lungi,  se vor face sub supraveghere medicală.

 

Loading...

2 Comments

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *