Ceaiuri medicinale, Tratamente naturiste

Ceai de PORUMBAR – cum se face şi ce putem trata cu el

Porumbarul (Prunus spinosa) este folosit încă din Antichitate în medicina populară.

Florile şi frunzele de porumbar, sau de prun spinos, aşa cum mai este numit, se culeg primăvara, imediat după înflorire, şi sunt folosite în medicina naturistă ca laxativ, astringent, antiseptic, diuretic şi ca sedativ.

Atât frunzele, cât şi florile, se pot utiliza proaspete sau uscate. Se pot găsi, de asemenea, în magazinele cu profil naturist, iar din ele se pot face adevărate infuzii de sănătate.

Printre cele mai populare reţete cu frunze şi flori de porumbar se numără:

Laxativ

  • Reţetă pentru adulţi

Peste 1 lingură de flori de porumbar se toarnă 1 cană de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 40 de minute, după care se strecoară. Infuzia se bea pe îndelete, pe parcursul întregii zile. Tratamentul se ţine timp de 3 zile consecutiv.

  • Reţetă pentru copii

O cană de apă se pune la fiert. Când începe să clocotească, se adaugă 1 linguriţă de flori de porumbar, după care vasul se îndepărtează de pe foc. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de câteva minute, apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de cană, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. La nevoie, tratamentul poate fi ţinut 3 zile.

Frunzele si florile de porumbar au efect laxativ si antiseptic

Îmbunătăţirea metabolismului

Peste 2 linguriţe de flori de porumbar se toarnă 1 pahar de apă rece. Se lasă la infuzat timp de 8 ore, apoi se filtrează. Se administrează în trei doze, înainte de mesele principale, timp de 10 zile consecutiv. Acest tratament este recomandat primăvara şi toamna.

Răceli, răguşeli

Peste 2 linguri de flori de porumbar se toarnă 1 cană de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 10 ore, apoi se strecoară. Se bea câte un sfert de cană, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, până la dispariţia simptomelor.

Dermatoze, erupţii cutanate, herpesuri

Într-o cană de apă rece se adaugă 2 linguri de frunze tocate mărunt, care se lasă de seara până dimineaţa.  A doua zi, preparatul (apa cu tot cu frunze) se pune la fiert pe foc mic, timp de 10-12 minute. Se îndepărtează de pe foc, se acoperă vasul şi se lasă la infuzat vreme de câteva minute, apoi se strecoară.  Se bea câte o jumătate de cană, de 2 ori pe zi, timp de 4-5 zile.

loading...
Loading...