Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceai de LILIAC – reţete cu muguri, frunze, flori şi scoarţă

Ceaiul de liliac (Syringa vulgaris), un leac mai puţin cunoscut, poate fi de ajutor în anumite suferinţe.

În scop terapeutic, de la liliac se utilizează scoarţa, frunzele, mugurii şi florile. Planta conţine glucide, substanţe amare, amidon, rezine şi glucozizi, având efect vasodilatator, stomahic, antireumatic, astringent şi tonic.

Decoct din muguri de liliac

Peste 2 linguri de pulbere de muguri de liliac se toarnă 200 ml. apă fierbinte. Se pune la fiert pe foc foarte slab sau pe baie de aburi timp de 15 minute, după care se filtrează şi se completează cu apă fiartă, pentru a ajunge la volumul iniţial.

  • Diabet: se bea câte 1 lingură de decoct, de 3 ori pe zi, ca adjuvant.

Infuzie din frunze de liliac

1. Peste 2 linguri de frunze de liliac mărunţite se toarnă 250 ml. apă caldă, se aduce la punctul de fierbere, după care se îndepărtează de pe foc şi se infuzează lichidul învelit într-un material călduros, timp de 2-3 ore. Se filtrează prin presare.

  • Boli inflamatorii ale rinichilor, pietre: se ia 1 lingură, de 4 ori pe zi, înainte de mese, în cură de 2 săptămâni; după o pauză de 2-3 săptămâni, dacă este necesar, procedura se poate repeta de 3-4 ori.

2. Se prepară o infuzie din 2 linguri de frunze de liliac tocate peste care se toarnă 1 cană de apă clocotită. Se infuzează timp de o oră, în termos, sau cu vasul învelit în prosop flauşat.

  • Răceală cu febră: se bea câte 1 ceaşcă de infuzie, de 3-4 ori pe zi, uşor încălzită.
Ceaiul de liliac are efect tonic

Infuzie din flori de liliac

2 linguri de flori uscate (nu necesită mărunţire) sau 2 linguri de frunze uscate şi mărunţite, se opăresc cu 250 ml. de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust cu miere.

  • Insomnie: se beau câte 3 căni de ceai pe zi; pentru un efect mai puternic, la prepararea ceaiului se poate adăuga şi 1 linguriţă de flori de lavandă.

Decoct din scoarţă de liliac

În 500 ml. apă se adaugă 4 linguri de scoarţă uscată şi mărunţită. Se pune pe foc mic şi se lasă să fiarbă  timp de 30 minute, într-un vas din inox sau emailat.  La final, se completează apa evaporată. Se filtrează cât încă este fierbinte, prin tifon sau vată medicinală. Se îndulceşte după gust, cu miere.

De regulă, se administrează câte 2 ceşti pe zi, în tratamentele interne pentru:

  • Ciroză şi steatoză (hepatoprotector)
  • Boală diareică
  • Boli parazitare interne: se bea câte 1 cană de ceai pe zi; administrarea se va face seara, înainte de culcare, timp de 3 zile. A patra zi, se ia un purgativ (30 grame sulfat de sodiu sau sare amară).
  • Hemoroizi sângerânzi (tratamentul se completează cu băi de şezut din liliac).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *