Ceai de LEVĂNŢICĂ – reţeta simplă care îl transformă în panaceu

Ceaiul de levănţică (Lavandula officinalis) este considerat un panaceu în medicina naturistă, graţie multiplelor sale utilizări terapeutice.

Levănţica înnobilează grădina casei ca plantă ornamentală şi aromatică, nefiind însă de neglijat nici multiplele ei proprietăţi terapeutice.

Din florile de levănţică uscate putem obţine o infuzie pe cât de simplu de preparat, pe atât de eficientă ca remediu în numeroase afecţiuni şi boli.

Infuzie de levănţică – Reţetă

Peste 1 linguriţă de flori de levănţică uscate şi nemărunțite se toarnă 1 cană (250 ml.) de apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu zahăr brun sau miere.

De regulă, se consumă 3 căni de infuzie, zilnic, în cură de 2-3 săptămâni, fiind recomandată ca adjuvant în:

♣ Boli ale aparatului cardio-vascular (hipertensiune, nevroză cardiacă)

♣ Boli ale aparatului respirator (bronşite, astm bronşic, pneumonii de natură virală)

♣ Boli virale (răceală, gripă, guturai)

♣ Boli ale aparatului digestiv (gastrite, ulcer gastric, colici, meteorism, flatulenţă, balonări şi stări spastice ale aparatului digestiv, diaree)

♣ Boli hepato-biliare (hepatite, colecistite acute sau cronice) – înainte de masă

♣ Anemie (lipsa poftei de mâncare) – după masă

♣ Boli ale aparatului uro-genital (cistite, pielite, metroragii)

♣ Boli ale sistemului nervos central (insomnii, anxietate, nervozitate, depresie)

♣ Boli de piele (dermatite, dermatoze, infecţii stafilococice şi streptococice, dermatită seboreică, eczeme, prurit, eriteme)

♣ Afecţiuni alergice

♣ Boli neurologice (cefalee, migrene, distonii neuro-vegetative)

♣ Boli din sfera ORL (amigdalite, rinite, faringite, laringite)

♣ Boli de natură inflamatorie de tip reumatic.

ceai-de-levantica-reteta-beneficii

Ceaiul de levantica, elixir in zeci de boli

Băile terapeutice cu infuzie de levănţică

Băile terapeutice cu infuzie combinată de levănţică se pot face în cazul nevrozelor şi pentru reconfortarea organismului.

Infuzie combinată de levănţică – pentru uz extern:

Într-o jumătate de litru de apă se pun la macerat 2 linguri de pulbere de tulpini înflorite de lavandă, vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară.

Extractul obţinut se pune deoparte, urmând ca plantă rămasă după filtrare să se opărească cu încă un litru de apă clocotită, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte, iar preparatul obţinut se foloseşte pentru băi.

Băile cu infuzie de levănţică:

Băile cu infuzie de levănţică au efecte tonice fizice şi psihice, ajutând organismul să lupte împotriva infecţiilor şi ferindu-ne în mod special de bolile asociate cu frigul sau cu umezeală. Sunt recomandate în special în cazul nevrozelor şi pentru reconfortarea organismului.

Infuzia de levănţică astfel obţinută se adaugă în apa de baie fierbinte, a cărei temperatură trebuie să fie de 38 – 40 de grade Celsius. De regulă, băile durează 20-30 de minute. Se fac zilnic, timp de 2 săptămâni, de 2 ori pe an.

Contraindicaţii: băile fierbinți nu sunt recomandate persoanelor care suferă de boli cardiace şi vasculare.

Infuzie de levănțică  – Contraindicaţii uz intern

Lavanda este contraindicată în sarcină şi în cazul persoanelor care au alergie sau intoleranţă digestivă la ea.

O posibilă alergie la lavandă se manifestă prin dificultăţi în respiraţie, erupţii pe piele, dureri gastrice, senzaţie de vomă şi disconfort abdominal. Faceţi un test cu o cantitate foarte mică de infuzie de lavandă, pentru a vă asigura că nu aveţi alergie sau intoleranţă digestivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.