Ceaiul de busuioc (Ocimum basilicum) este un remediu comod, la îndemână, de întărire a imunității.
Busuiocul conține ulei volatil, bogat în camfor și eugenol, fitoncide.
Acest elixir natural este indicat inclusiv la început de primăvară, când organismul este obosit.
Busuiocul combate excelent căderile de energie vitală, intelectuală și sufletească, alungă vlăguiala de primăvară, moleșeala, somnolența.
Este un tonic și un energizant extrem de eficient pentru perioada schimbării de anotimpuri, când foarte multe persoane se confruntă cu căderi de energie vitală, intelectuală sau sufletească.
Totodată, activează sistemul imunitar, fiind un excelent remediu pentru profilaxia răcelilor sau pentru tratarea lor în fază incipientă.
Macerat la rece de busuioc
Este considerat un adevărat elixir al tinereții. Maceratul este recomandat în cazurile de îmbătrânire prematură, în tulburări de menopauză, andropauză, sterilitate masculină și feminină, frigiditate, etc.
În ceea ce privește efectul busuiocului asupra glandelor endocrine, este cert că atât la femei, cât și la bărbați, el este un regenerator rapid, oprind în același timp procesele de uzură.
Maceratul de busuioc este un tonic și un energizant recomandat mai ales pentru perioada schimbării de anotimpuri, pentru cobaterea căderilor de energie vitală.
- Se țin 4-8 lingurițe de busuioc în apă, vreme de 8 ore, după care se filtrează. Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferința dimineața.
Ceai fierbinte de busuioc
Ceaiul fierbinte de busuioc produce o puternică hipertemie – creștere a temperaturii corpului. Acest fapt va favoriza activitatea sistemului imunitar și va inhiba rapid dezvoltarea anumitor microbi.
Infuzia fierbinte este un excelent remediu pentru profilaxia răcelilor sau pentru tratarea lor în fază incipientă.
• Se pun 1-2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită la 1 cană de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se filtrează. Se bea cât mai caldă posibil (astfel încât efectul antispastic, hipertermiant și relaxant să fie maxim), îndulcită cu miere.
• În caz de viroze respiratorii, gripă – se administrează cate 3-4 căni pe zi, în fiecare cană de preparat adăugându-se și 2 picături de ulei volatil de busuioc (tratamentul previne complicațiile gripei, reduce stările de disconfort – vertij, dureri de cap, tuse – din timpul bolii).