Sfaturi

Ce trebuie să facem dacă ne înţeapă o ALBINĂ – 6 sfaturi salvatoare

În sezonul cald, riscul de a fi ‘’victimele’’ insectelor creşte exponenţial, motiv pentru care trebuie să cunoaştem câteva măsuri simple de prim-ajutor.

Înţepăturile de albine sunt fie dureroase, fie potenţial mortale, în funcţie de reacţia pe care victima o are la veninul insectei.

Cele mai periculoase sunt înţepăturile în zona capului (gât, faţă, gură, ochi), deoarece provoacă dificultăţi de deglutiție, respiraţie sau vedere, umflătura (edemul) putând produce astuparea căilor respiratorii, provocând asfixie.

1. Îndepărtaţi-vă de albină

Odată cu injectarea apitoxinei în pielea victimei, albina eliberează şi feromoni, ca semnal de alarmă pentru celelalte albine.

Mai exact, ele eliberează o aromă atunci când sunt în pericol pentru a atrage şi alte albine. Astfel, dacă sunteţi încă în zonă atunci când celelalte albine apar, ele vă vor înţepa.

2. Extrageţi acul, fără a-l strânge

Extrageţi acul de la bază (fără a-l strânge, pentru a nu evacua complet glanda cu venin aflată la capătul acului), prin răzuire. Pentru aceasta, puteţi folosi unghia, lama unui cuţit, o cartelă, un card de credit, etc.

Cu cât acul este extras mai repede, cu atât cantitatea de venin inoculată este mai mică şi efectele mai reduse.

Nu este indicată prinderea sau apucarea acului sau insectei cu degetele, întrucât acest lucru determină o compresie pe glandele producătoare de venin ale albinei şi va înrăutăţi acuzele.

3. Sugeți apoi puternic locul înţepat

După extragerea acului, sugeți puternic  locul înţepat, dacă este la vedere.

Intepatura de albina poate fi dureroasa sau potential mortala

4. Nu aşteptaţi apariţia simptomelor

Reacţiile alergice apar în cel mult 10 minute de la înţepătură. Apelaţi imediat serviciile de urgenţă.

Locul înţepăturii devine foarte dureros imediat, se înroşeşte şi se umflă, leziunea cutanată prezentând un diametru de câţiva centimetri.

Însă riscul cel mai mare îl au persoanele alergice, care pot dezvolta o formă gravă de alergie în care se umflă buzele, pleoapele, apare senzaţia de sufocare.

Dacă victima nu ajunge de urgenţă într-un serviciu medical, se poate produce chiar şi decesul. De aceea, alergicii trebuie să fie înarmaţi în permanență cu medicaţie specifică şi chiar cu o fiolă de cortizon.

5. Se fac frecţionări puternice, până la venirea medicului

În cazul şocului anafilactic, bătăile inimii se răresc. Medicii folosesc injecţii cu adrenalină sau efedrină. Însă până la sosirea lor, se fac frecţionări puternice pe membre, şira spinării şi ceafă. Fricţiunea locului înţepăturii are scopul de a împrăştia cât mai rapid în circulaţie veninul injectat, pentru a scade tumefactia şi durerea locală.

Atenţie însă la alergici! Acest procedeu  determină apariţia mai rapidă a efectelor generale în dauna celor locale. În acest mod scade timpul în care poate acţiona un echipaj de urgenţă în siguranţă.

6. Folosiţi gheaţă pentru a reduce umflătura

Victimele care nu au alergie la albine vor avea totuşi reacţii locale la înţepăturile de albine: roşeaţă, umflături şi dureri.

Aplicarea de comprese cu gheaţă pe zona afectată poate ameliora suferinţa. Acestea au atât efect antiinflamator, cât şi analgezic.

Compresele pot fi menţinute aproximativ 20 de minute în acelaşi loc, iar frecvenţa aplicării depinde de intensitatea simptomelor (pot fi aplicate chiar şi din oră în oră, dacă este necesar).

Pacientul este sfătuit să evite aplicarea gheţii direct pe tegumente şi să folosească un prosop sau un alt material curat din bumbac în care să înfăşoare cubul de gheaţă folosit.

loading...
Loading...