Plante naturiste, Sfaturi

Ce să faceţi cu ZAMBILELE USCATE – trucurile pentru care nu le veţi mai arunca

Zambilele (Hyacinthus orientalis) sunt flori de primăvară frumoase şi puternic parfumate.

Zambilele sunt plante bulboase foarte apreciate, cultivându-se pentru încântătoarele lor flori parfumate, care au culori pastelate minunate.

Există o mulţime de varietăţi de zambile. În ceea ce priveşte culorile, ele pot fi mov, albastre, albe, roz sau galbene. Sunt cultivate şi iarna prin înflorire forţată, înseninând astfel casa sau biroul.

Însă nu doar pentru încântarea simţurilor pot fi utilizate zambilele, ci şi în scopuri practice. În loc de a le arunca la gunoi, odată ofilite, le putem folosi cu succes şi în alte scopuri. Iată câteva dintre acestea:

Pulberea de zambile alungă gândacii

Pulberea obţinută din petalele de zambile uscate şi sfărâmate poate fi un aliat de încredere în lupta cu gândacii de casă:

  • Presăraţi pulbere din petale de zambile uscate prin toate colţurile casei, pentru a ţine la distanţă gândacii.

Fumigaţiile alungă ţânţarii

Petalele uscate şi sfărâmate pot fi un adevărat inamic al ţânţarilor:

  • Se adaugă pulbere din petale uscate într-un recipient de metal, care se aprinde şi se lasă să ardă mocnit. Împotriva ţânţarilor, se afumă cu ea apartamentul, înainte de culcare.

Zambilele uscate pot fi folosite in scopuri practice

Florile uscate păstrează prospeţimea hainelor

Florile uscate de zambile sunt de un real ajutor şi în ceea ce priveşte aromatizarea şi păstrarea prospeţimii:

  • Puneţi flori de zambile uscate în dulap, între haine, în săculeţe de tifon.

Florile proaspete ajută în depresie

  • Specialiştii în aromaterapie recomandă persoanelor pesimiste, cu depresii, să ţină în cameră un ghiveci cu flori sau un buchet de zambile, pentru diminuarea stresului.

Alte utilizări ale zambilelor

♣ Prin masaj, uleiul extras din florile zambilei (se găseşte în comerţ) ajută la eliberarea tensiunilor musculare la nivelul feței, gâtului şi a umerilor.

♣ Extractele de frunze ale zambilelor pot fi amestecate cu făină de orez şi pulbere de turmeric, pentru a trata probleme ale pielii, cum ar fi eczemele.

♣ Combinaţia de suc de lămâie şi suc de zambile poate fi folosită pentru a trata abcese – această soluţie se aplică local, pentru a vindeca inflamația.

♣ Maceratul din petale de flori puse în alcool este o loţiune minunată pentru ten: apară pielea de acţiunea nocivă a mediului înconjurător, păstrându-i frumuseţea – un truc folosit în Grecia antică şi în Franţa evului mediu.

loading...
Loading...