Ce este MARGARINA? Unul dintre cele mai TOXICE alimente!

Margarina reprezintă o alternativă ieftină a untului.

Însă tot mai mulți nutriționiști cer interzicerea acestui aliment. Motivul: grăsimile trans din ea, aflate la originea multor boli.

Deși, la o primă vedere, margarina poate părea produsul ideal de consumat, aceasta conține numeroase substanțe periculoase și aditivi.

Unul dintre cele mai toxice alimente

În realitate, margarina reprezintă un amestec de grăsimi asemănătoare cu cele din alimentele prăjite mult timp, greu de transformat de către organism în energie.

Margarina este asemănătoare cu plasticul, ca și structură moleculară.

 • Mai mult decât atât, unii nutriționiști spun că margarina răstoarnă orice regulă a nutriției. Grăsimile vegetale hidrogenate conținute sunt extrem de nocive pentru sănătate, din cauză că nu pot fi ‘’arse’’ de organism. Ele se depozitează în țesuturi și acoperă membrana celulelor sistemului imunitar, paralizându-l.

Solicită excesiv ficatul

Există studii medicale care arată că metabolizarea margarinei solicită excesiv ficatul.

În plus, grăsimile din margarină iau locul anumitor substanțe naturale care au rolul de a curăța pereții vaselor de sânge, ceea ce înseamnă sclerozarea acestora, cu rezultate nocive pentru inimă, creier, sistemul circulator per ansamblu.

Nu este considerată sigură pentru consum

Un consum constant de margarină este potențial periculos, deoarece grăsimile trans sunt greu de digerat și încetinesc metabolismul, ceea ce poate provoca diverse boli.

Atât grăsimile saturate, cât mai ales acizii grași trans artificiali, sunt cauza apariției aterosclerozei, a maladiilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral.

Cantitatea de grăsimi se situează între 18 și 80 grame, din care grăsimi saturate între 4 și 37 de grame la 100 grame de produs.

Studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Totodată, sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, cancerele de colon și sân, determină rezistența la insulină, favorizând apariția diabetului de tip II și determină deficiențe de ȋnvățare la tineri.

De asemenea, sortimentele de margarină, având un conținut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate, și o valoare energetică mare per 100 grame de produs nu sunt recomandate copiilor.

Plină de aditivi alimentari

Majoritatea margarinelor de pe piață conțin acid citric (E330) aditiv folosit ca acidifiant, responsabil de distrugerea smalțului dentar, acesta favorizând apariția cariilor dentare.

Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree.

Alți aditivi din compoziția margarinei, periculoși pentru sănătate:

 • E 202 – sorbat de potasiu (uneori poate provoca alergii)
 • E 100 – curcumină (provoacă alergii)
 • E 160b – anatto (neevaluat științific în totalitate)
 • E476 – are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.

Astfel de coloranți sintetici și conservanți duc la scăderea glicemiei, apariția unor alergii sau migrene, tulburări digestive, astm sau iritarea pielii și a ochilor.

loading...
Loading...

8 Comments

 1. 1
 2. 4
 3. 5
 4. 6
 5. 7
 6. 8

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>