Cât de sigură este AGHIASMA (apa sfințită) pentru consum – ce au descoperit cercetătorii

Apa sfințită sau Aghiasma (cuvântul este grecesc – ‘’aghiasmos’’ – și ȋnseamnă ‘’sfințire’’) reprezintă un dar creștin pentru poporul român.

Această licoare folosită ca mijloc de purificare spiritual, poate, conform credinței populare, să vindece trupul de boli.

De aceea, apa sfințită a constituit obiectul a numeroase studii efectuate de-a lungul ultimilor ani.

Nu se strică timp îndelungat

Despre Aghiasmă (aghiasmă, agheazmă, aghiazmă) – apa sfințită – se spune că are niște proprietăți indubitabile, dovedite chiar și științific. În primul rând, e o apă care nu se strică timp îndelungat.

Pentru oamenii credincioși, Aghiasma e purtătoare de taină, prin faptul că ea se păstrează foarte mult timp fără a se altera.

Există, însă, două explicații pentru faptul că Aghiasma nu se strică și nu ‘’prinde miros’’.

În ceea ce privește varianta știintifică, aceasta spune că ea se păstrează nealterată datorită proprietăților antiseptice ale uleiului volatil din mănunchiul de busuioc și datorită ionilor de argint (care au acțiune antiseptică dovedită) ce trec în apă, din agheasmatar, vasul de argint în care se prepară aghiasma.

Pe de altă parte, teoria creștin-ortodoxă ȋmbrățişează ideea că aghiasma rămâne nealterată prin faptul că este ‘’sfințită’’, prin folosirea ei în ritualul religios.

Însă un astfel de tratament special nu este aplicat întotdeauna. De multe ori, apa e sfințită în vase de plastic, iar preoții, uneori cu mâna goală, alteori cu o cruce de lemn, binecuvântează apa în timpul slujbei.

Ce spun cercetătorii despre apa sfințită

Că apa sfințită e o licoare care vindecă trupul de cele mai multe dintre boli este un mit popular distrus de ultima cercetare efectuată de Institutul de Igienă și Imunologie Aplicată din cadrul Universității din Viena.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat mai multe mostre de apă sfințită, ridicate de la mai multe lăcaşuri de cult de pe întreg teritoriul Austriei.

Descoperirea a fost una uimitoare, întrucât s-a constatat că, doar un mililitru de astfel de apă poate conține pană la 62 de milioane de bacterii.

Testele au mai arătat că, în proporție de 86%, eșantioanele analizate conțineau urme de fecale, precum și bacterii periculoase precum E. coli, enterococi sau chiar Campylobacter. Toate aceste bacterii nu pot face decât rău organismului, putând provoca diaree, crampe abdominale și febră.

Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că apa sfințită conține inclusiv nitrați în cantităti foarte mari, care, odată introduși în organism, pot provoca afecțiuni grave și chiar moartea.

Dr. Alexander Kirschner, unul dintre microbiologi:

 • ‘’Populatia trebuie să fie informată cu privire la riscurile la care se supune atunci când consumă apă sfințită. Este o problemă care a fost ignorată total până acum, dar care este deosebit de gravă, mai ales în condițiile în care oamenii au sistemul imunitar din ce în ce mai slab’’.
Loading...
loading...

21 Comments

 1. 1
 2. 4
 3. 5
 4. 6

  Nu mai bateti campii si nu mai manipulati!!! Agheasma e apa sfintita si are proprietati tamaduitoare, doar ca apa se transforma in agheasma adevarata prin puterea Duhului Sfant, care, ghici ce? La eretici nu exista, pt ca nu msi sunt in biserica lui Hristos. Asadar, ce au studiat aia in Viena e apa chioara. Ca si acest articol….

 5. 7
 6. 9
 7. 10
  • 11

   Cum sa auda daca au blocaje spirituale. Nu vad (cu ochii mintii) nu aud (Dumnezeu nu vorbeste cu forta celor care nu-L vor si nici nu vor sa iL auda ignorandu-L aud toata galagia lumii si atat) si nu simt (cu inima caci nu iL lasa pe El in ea iar Iisus nu intra cu forta doar bate la usa ei usor si gentil caci este un genteleman – daca deschizi usa inimii va intra daca nu – nu va intra cu forta cu vreo sabie in mana ca in alta religie prin razboi).

 8. 12
 9. 13

  Dau un singur exemplu……Cand eram mai mic m-a dus bunica-mea sa-mi verse cositorul cum se spune cand esti deocheat….si la sfarsitul ritualului am baut din apa cu cositor….si ca prin farmec am inceput sa ma simt bine….totusi apa cu cositor este cam toxica pentru organism…..dar IDEEA E SA CREZI si atunci te vindeci……..Asa si cu Aghizma …daca crezi cu adevarat in Dumnezeu te vei vindeca …..Nu conteaza ce spun unii sau altii…..Conteaza doar Credinta

  • 14

   Scrie in Biblie si despre alte puteri care vindeca dar nu sunt de la Dumenzeu. Exemplu e mult mai detailat asa ca nu ma incumet sa il scriu aici. E tara libera acum deci fiecare se duce unde vrea de buna voie.

 10. 15
 11. 16
 12. 17

  Prostii. S-au găsi marii cercetători. Auzi, materii fecale. De unde a fost luată proba, din toaletă? Nu știu cum e la catolici(austriecii nu sunt ortodocși) dar eu am aghiazma de 20 de ani și nu e alterată. Nu mai știu ce să scrie. Credința e ultima redută care ne-a rămas. In rest, nimic nu mai e sfânt pe lumea asta!

  • 18

   Bună Elena, eu sunt catolica și pot sa- ți spun ca nu exista diferențe în ceea ce privește sfințirea apei. Duhul Sfânt, prin a cărui putere se sfințește apa , nu este nici catolic , nici ortodox, nici protestant , nici de alta confesiune, este doar DUHUL SFÂNT,. Și eu am aghiazma de peste 20 de ani și nu e alterata. Cat privește toate abjectiile pe care le scriu ,ca apa e fff infecta, mă întreb cum mai traiesc oamenii care consuma zilnic apa de unde a fost luată apa pt a fi sfințită? Cum spui și tu , au luat- o din toaleta? Deci , toți oamenii din acea zona sunt expuși la niște riscuri extreme,consumând apa din rețelele de alimentare . Sa se autosesiseze autoritățile și sa le purifice apa. Acesta e doar începutul cu atacurile la adevărata credință, urmează sa asistam la lucruri mult mai grave Doar trebuie sa se impineasca cuvintele din scriptura. Doamne ajuta sa ne păstrăm credința !!!!

 13. 19
 14. 20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *