Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Castanele Comestibile, Elixir Pentru Sănătate – Sprijin Pentru o Vindecare Rapidă

Castanele comestibile (Castanea sativa) sunt sărace în grăsimi, bogate, însă, în minerale, vitamine și fito-nutrienți, care aduc beneficii pentru sănătate.

Culegerea castanelor comestibile se face de la sfârșitul lunii septembrie până la începutul lui noiembrie, însă pot fi cumpărate de la orice supermarket sau de la piață.

Beneficiile castanelor comestibile asupra sănătății sunt numeroase. Cu o compoziție asemănătoare grâului, fructele sunt o importantă sursă de hidrați de carbon, fosfor, lecitină și vitamina C.  Ȋn compoziția castanelor se mai regăsesc protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc și potasiu.

 Multiple beneficii asupra sănătății

♣ Castanele dețin numeroase depozite de vitamina B6 și E, precum și glucide cu absorbție lentă, potasiu și acid linoleic – important pentru reducerea colesterolului și prevenirea bolilor de inimă

♣ Sursă bună de fibre, castanele reprezintă alimentul ideal pentru persoanele care doresc să pună câteva kilograme în plus sau să își fortifce musculatura și organismul

castane-comestibile
Castanele Comestibile – Elixir Pentru Sanatate

♣ Lipsite de colesterol și sodiu, se transformă în produse sănătoase pentru cardiaci, caloriile conținute în castane provenind din carbohidrați, și nu din grăsimi

♣ Tiamina ajută la completarea rezervelor de energie, echilibrând digestia și apetitul, în timp ce riboflavinei îi revine rolul de a îmbunătăți activitatea metabolică

Piureul din castane, elixir pentru sănătate

Deși prelucrat termic, piureul din castane reușește să păstreze, în mare parte, vitaminele fructului proaspăt, aportul imens de vitamine și minerale transformându-l într-un tonic natural foarte puternic.

Cine îl poate consuma? Persoanele aflate în convalescență, în creștere, sportivii, copiii, bătrânii, persoanele care suferă de anemie sau astenie.

♣ Rețetă

Castanele comestibile, cu tot cu coajă, se spală bine, după care se pun în apă clocotită și se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 45 de minute – nu mai mult, întrucât taninurile vor ieși din coajă și vor da un gust neplăcut.

Se scot castanele din apa clocotită, iar cât sunt calde, se cojesc, după care se pisează cu o furculiță sau se zdrobesc cu un bătător din lemn.

Iată și câteva indicații terapeutice pentru piureul de castane, considerat un adevărat elixir pentru sănătate:

piure castane
Piureul de Castane, Leac Pentru Numeroase Boli

Boli cronice de rinichi

Atât vitaminele din miez, precum și câteva principii prezente în coaja castanelor prezintă efecte stimulente asupra activității renale, împiedicând formarea calculilor.

♣ Se va consuma câte o farfurie de piure din castane, înainte de fiecare masă, în cure de minimum 2 săptămâni.

Hemoroizi, varice, tromboflebită

Următorul remediu are proprietatea de a stimula tranzitul intestinal, având efecte antiinflamatoare și tonice vasculare:

♣ Se va consuma câte o farfurie de piure de castane îndulcit cu miere și aromatizat cu coajă de lămâie rasă, înaintea micului dejun și cinei, timp de câteva săptămâni.

Dureri reumatice agravate la frig

Pentru degerături sau dureri reumatice agravate la frig, sunt indicate spalaturile cu decoct de castane:

♣ Se fierb 5 mâini de castane cu 3 litri de apă, până scad la jumătate. Se filtrează, iar cu decoctul rezultat se vor face spălături cât mai calde pe locul afectat, aplicația repetându-se zilnic, timp de 10-15 minute, până la vindecare.

Pentru perioada de creștere la copii

Pentru convalescență, perioada de creștere la copii, se va consuma piure de castane combinat cu brânză de vaci (ușor digerabil și energizant), în proporții egale, îndulcite cu miere.

Indigestie, diaree

Se pisează 30 de castane comestibile, proaspete sau uscate, care se vor pune la fiert în 3 căni de apă, la foc mic, până când scad la o treime. Se filtrează, iar zeama concentrată se bea  într-o doză unică.

Contraindicații

Castanele sunt contraindicate diabeticilor și persoanelor obeze.

 

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *