Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

CARTOFI DULCI ‘’prăjiţi’’ la cuptor – pentru imunitate şi ochi sănătoşi

Dacă vă plac mult cartofii prăjiţi, însă doriţi să staţi departe de tentațiile culinare periculoase, puteţi opta pentru o variantă mult mai sănătoasă: cartofi dulci ‘’prăjiţi’’ în cuptor.

Cartoful dulce are un indice glicemic mai scăzut decât cartoful nostru obişnuit.

În plus, acesta conţine şi betacaroten, care, printre altele, ne întăreşte sistemul imunitar şi ajută la dezvoltarea copiilor (ajută la o creştere şi o dezvoltare armonioasă).

Cartofii dulci au mai puţine calorii decât cei albi, mai multe fibre, mai multă vitamina C şi furnizează 400% din necesarul zilnic de vitamina A – un nutrient-cheie pentru păstrarea sănătăţii ochilor şi care creşte imunitatea organismului.

Iată cum să preparăm rapid o gustare sănătoasă, săţioasă şi delicioasă:

Cartofi dulci ‘’prăjiţi’’ la cuptor

Cartofi dulci ‘’prăjiţi’’ la cuptor sunt o gustare sănătoasă şi sănătoasă, care poate fi servită şi seara, fără mustrări de conştiinţă. Sunt savuroşi, nu pun silueta în pericol şi se prepară repede.

Ingrediente

  • 2 cartofi dulci
  • 2 linguri ulei de măsline
  • piper proaspăt măcinat
  • câteva frunze proaspete de rozmarin tocate (sau uscat)
  • un praf de sare
  • opţional: 1 linguriţă pudră chili; 1 linguriţă de chimen măcinat; 1/2 linguriţă de ardei Cayenne
Cartofii dulci sunt saraci in calorii si bogati in fibre

Mod de preparare

  • Se încălzeşte cuptorul la 200-220 de grade Celsius.
  • Spălaţi bine cartofii, îndepărtaţi-le sau nu coaja, apoi tăiaţi-i pe lungime, în bastonaşe groase.
  • Puneţi cartofii într-un bol încăpător şi adăugaţi uleiul de măsline, sarea, piperul şi rozmarinul (+ chili, chimenul şi pudra de ardei Cayenne, opţional). Amestecaţi bine, astfel încât toate bucăţile de cartofi să fie acoperite de amestecul de condimente.
  • Într-o tavă aşezaţi o foaie specială de copt şi adăugaţi cartofii inntr-un singur strat. Introceti tava în cuptorul preîncălzit şi lăsaţi cartofii la copt pentru aproximativ 35 de minute, până când devin aurii. După 15 minute, întoarceţi-i cu o spatulă şi mai coaceți-i pentru încă 20 de minute.
  • Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi cartofii să se răcească timp de câteva minute. În acest mod,  vă va fi mai uşor să îi scoateţi din tavă, pentru că sunt lipicioşi atunci când sunt fierbinţi.

Mod de servire

Cartofii se servesc calzi, cu un sos de iaurt cu ceapă verde, castravete proaspăt, suc de lămâie şi ierburi verzi (pătrunjel, coriandru), sau cu o salată verde. Pot fi folosiţi ca şi garnitură la diferite preparate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *