CARAMBOLA sau fructul stea – o apariție exotică, plină de beneficii

Carambola (Averrhoa carambola), sau fructul stea, a câștigat popularitate la nivel mondial datorită densității sale nutritive și nivelurilor antioxidante.

Fructul carambola crește în Asia de Sud-Est și în alte zone tropicale, inclusiv în zona Caraibelor și America Latină.

Este utilizat în deserturi, mâncăruri sau dulcețuri. Sucul acestuia poate fi utilizat ca agent de aromatizare în multe feluri de mâncare, în special cu creveți.

Fructul se găseşte în supermarket, în general ambalat în folie alimentară.

Cum se consumă

Se alege fructul copt, galben deschis, cu crestături ușor maronii. Se evită fructele verzi, deoarece acestea tind să fie foarte acre și neplăcute la gust.

Se pot păstra într-o pungă de plastic, în frigider, până la o săptămână sau la temperatura camerei, 2-3 zile.

Fructul are forma de stea, în special atunci când e tăiat, are un gust dulce acrişor şi o consistenţă asemănătoare cu cea a strugurilor sau prunelor.

Fructul carambola este în întregime comestibil. Se folosește foarte mult în România ca ornament în platouri.

Se spală fructul, după care poate fi consumat ca atare sau în sosuri, în gemuri, salate, în smoothie-uri sau împreună cu fructe de mare.

Poate fi folosit şi pentru ornarea diverselor deserturi, tăindu-l pe lat, astfel formându-se formă de stea.

Variantele mai acrișoare ale fructului pot fi folosite la marinate, sosuri, gemuri sau vinuri.

Substanțe nutritive

Fructul stea este sărac ȋn calorii (doar 31 calorii per 100g), și este bogat în fibre, vitamina C și B, fosfor, zinc, calciu, magneziu și potasiu.

Totodată, conține antioxidanți și compuși polifenolici, cum ar fi quercetin și acid galic.

Beneficii pentru sănătate

grație conținutului de quercetin, acid galic și alte flavonoide polifenolice, fructul stea este plin de antioxidanți care pot contracara efectele stresului oxidativ;

ajută la stimularea sistemului imunitar (un singur fruct de mărime medie are aproximativ 50% din cantitatea recomandată de vitamina C)

ajută la detoxifierea organismului, ușurarea respirației, protejarea pielii, accelerarea metabolismului, optimizarea digestiei și construirea oaselor puternice;

minimizează aspectul ridurilor, păstrând hidratarea pielii;

promovează scăderea în greutate;

este plin de fibre și alți nutrienți care pot accelera metabolismul;

poate ameliora inflamația din corp;

poate fi puternic anti-cancerigen, datorită conținutului său antioxidant;

flavonoidele polifenolice din fruct contracarează efectele mutagene ale radicalilor liberi, eliminându-i din organism înainte ca aceștia să poată dăuna și să ducă la boli cronice;

fibrele curăță colonul și reduc nivelul de toxicitate, contribuind la reducerea riscului de cancer de colon;

cu o cantitate moderată de potasiu, carambola reduce riscul de ateroscleroză, infarct miocardic și accident vascular cerebral, prin ameliorarea tensiunii vaselor de sânge și a arterelor;

fibrele pot stimula mișcarea intestinală, ameliorând simptomele de constipație, balonare, crampe și diaree;

poate contribui la îmbunătățirea absorbției nutrienților, vitaminelor și mineralelor;

gama variată de minerale, inclusiv fier, magneziu, fosfor, zinc și calciu, contribuie la o mai bună sănătate a oaselor și la reducerea riscului de osteoporoză odată cu înaintarea în vârstă;

poate preveni eliberarea de glucoză după masă, ținând sub control nivelurile de insulină din organism, (gustare ideală pentru persoanele care suferă de diabet zaharat);

conținutul ridicat de piridozină, folat și riboflavină joacă un rol important în comunicarea celulelor nervoase și metabolismul energetic, circulație și controlul emoțional;

cu o cantitate foarte scăzută de grăsimi și un nivel ridicat de fibre, este excelent pentru reducerea nivelului de colesterol;

poate stimula urinarea, care poate fi utilă pentru detoxifiere (prin creșterea urinării, se pot reduce nivelurile de toxine, săruri și grăsimi în exces);

ajută la curățarea ficatului și a rinichilor, deși persoanele cu afecțiuni renale preexistente ar trebui să mănânce acest fruct cu prudență;

carambola este cunoscut ca un agent antiinflamator, ceea ce îl face benefic pentru infecțiile respiratorii, atenuând durerile în gât și tratând infecțiile sistemului imunitar.

Precauții, contraindicații

Consumate în exces, fructele carambola pot provoca tulburări digestive, cum ar fi diaree, greață sau vărsături. Întrucât au o concentrație mare de acid oxalic, nu este recomandat să fie consumate în exces, deoarece pot crește riscul de dezvoltare a pietrei la rinichi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *