Când devine VÂSCUL periculos pentru sănătate şi cum se poate transforma foarte uşor într-o otravă

Vâscul (Viscum album) creşte pe ramurile arborilor, având aspectul unor tufe rămuroase, drepte sau aplecate în jos.

Tufele rotunde de pe crengile arborilor pot fi observate de toamna târziu şi până la mijlocul primăverii.

Pe lângă faptul că vâscul este un medicament foarte apreciat de specialiştii din întreaga lume, el se poate transforma foarte uşor şi într-o otravă redutabilă.

Boabele vâscului sunt otrăvitoare!

Fructele vâscului sunt boabe de formă rotundă, la început de culoare verde, apoi albă, aşezate câte 2-3 la un loc, prezentând 2 seminţe acoperite cu o substanţă cleioasă. Coacerea lor se termină în luna decembrie.

Foarte important de reţinut este că aceste boabe sunt otrăvitoare, fiind total contraindicate pentru consum!

Vâscul medicinal vs. vâscul toxic

A nu se confunda vâscul medicinal cu vâscul toxic, caracterizat prin fructe de culoare gălbui-închis, de formă ovală, aşezate în formă de strugure, şi tulpini de culoare brun-negricioasă până la cenuşiu-închis.

În scop terapeutic nu se foloseşte vâscul de pe plop, salcie, tei, nuc, frasin, arţar, paltin, salcâm – este foarte toxic, iar utilizarea lui în medicina umană este contraindicată.

Se alege, în schimb, vâscul de pe măr, prun, gutui, păr, măr pădureţ, pin şi brad –  are o toxicitate mult mai redusă, fiind considerat vâscul bun, medical.

viscum_album_mar

Vascul de pe mar (foto) este considerat cel mai valoros

Cum recunoaştem o intoxicaţie cu vâsc

Semnele intoxicației cu vâsc constau în:

  • Hipotensiune – scăderea tensiunii arteriale;
  • Rărirea ritmului cardiac;
  • Frisoane;
  • Tulburări de vedere;
  • Dureri abdominale;
  • Tulburări nervoase cu paralizie şi pierderea sensibilităţii.

Contraindicaţiile vâscului

Preparatele din vâsc sunt contraindicate în sarcină, alăptare, persoanelor hipotensive, hipotone şi care suferă de angină pectorală.

Fiind o plantă toxică, este recomandat ca tratamentele să se facă doar sub control specializat.

Recoltarea corectă a vâscului

Începând cu luna noiembrie şi până în aprilie se culeg ramurile tinere, cu o grosime sub jumătate de centimetru, cu frunze cu tot.

Cu toate acestea, perioada ideală de recoltare este toamna şi iarna, până la sfârşitul lui februarie (începând cu luna februarie, planta se preocupă de maturizarea fructelor sale şi nu mai are forţă pentru a fabrica substanţele terapeutice).

Frunzele şi ramurile tinere de vâsc se pot folosi proaspete sau uscate. Uscarea se face în poduri sau în locuri aerisite, ferite de lumină, astfel încât planta să îşi păstreze culoarea verzuie.

Odată uscat, vâscul se păstrează în pungi sau saci de hârtie, în locuri ferite de umiditate. Termenul său de valabilitate este de maximum 2 ani.

Prepararea corectă a vâscului

De regulă, vâscul se prepară la temperaturi de maximum 60 de grade Celsius.

În caz contrar, se deteriorează principiile active ale plantei (nu mai au valoare de medicament) şi se formează substanţe cu un grad de toxicitate ridicat.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *