Infecţiile rinichilor apar când microorganisme infecţioase pătrund în organism şi călătoresc până la aceste organe, unde provoacă tumefiere şi inflamaţie.
Simptomele infecţiilor la rinichi pot consta în durere continuă care începe, de obicei, în spate, deasupra taliei şi se extinde în jos, spre zona inghinală.
Alte semne care anunţă infecţii ale rinichilor sunt: febra care creşte rapid – deseori până la 40 de grade Celsius, necesitatea imperioasă şi frecvenţa de a urina (chiar şi când vezica urinară este goală), urina tulbure sau cu sânge, vărsăturile sau greaţa intensă.
Dacă durerile sunt acute, ele necesită o medicaţie corespunzătoare, recomandată după un consult amănunţit făcut de un medic specialist.
Pentru eliminarea durerilor insuportabile din timpul crizelor, sunt recomandate următoarele ceaiuri:
Ceai de coada-calului
Nu mai puţin de 15 tipuri de flavonoizi continuți de către această plantă o transformă într-unul din cele mai puternice efecte diuretice din toată lumea vegetală. Acest efect de stimulare a formării şi a evacuării urinei este un garant al sănătăţii aparatului reno-urinar.
Potrivit studiilor făcute la Universitatea de Medicină din Maryland, Statele Unite, infuzia de coada-calului are efecte de prevenire a formării, precum şi de mărunţire şi eliminare a calculilor renali (pietre la rinichi; durerile la rinichi pot semnala prezenţa calculilor renali).
Infuzie combinată de coada-calului
Într-un sfert de litru de apă se pun la macerat 4-6 linguriţe de pulbere de tulpini mărunţite de coada-calului, timp de 8 ore.
După acest timp, infuzia se filtrează, preparatul obbtinut se lasă deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă un sfert de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. la final, macratul se combină cu infuzia.
♣ Pentru calmarea durerilor de rinichi, se consumă câte 1,5 litri de infuzie combinată, zilnic, în cure de 15 zile. După o pauză de alte 15 zile, tratamentul poate fi reluat, la nevoie.
Precauţii
Pentru că administrarea de coada-calului inhibă absorbţia vitaminei B1, ceaiul nu se va consuma concomitent cu suplimentele care conţin această vitamină.
Ceai din mătase de porumb
Mătasea de porumb este considerată un adevărat elixir pentru rinichi. Ajută la regenerarea sistemului urinar şi elimină pietrele la rinichi. Graţie efectului său diuretic, planta are o acţiune de ‘’spălare’’ a rinichilor, ceea ce va conduce la eliminarea rapidă a nisipului (microlitiazei) depus la nivelul lor. Pe lângă faptul că este un bun diuretic şi antiinflamator renal, ea are o puternică acţiune antioxidantă, blocând procesele degenerative de la nivelul rinichilor.
Infuzie combinată din mătase de porumb
În jumătate de litru de apă se pun la macerat 3-4 linguriţe de mătase de porumb mărunţită, timp de 8-10 ore, apoi se filtrează.
Preparatul rezultat se pune deoparte, urmând ca planta rămasă după filtrare să se fiarbă în încă jumătate de litru de apă, timp de 5 minute, după care se lasă la răcit şi se filtrează. La final, se combină cele două extracte.
♣ Se consumă 3 căni de infuzie, zilnic, în cură de 10 zile. După o pauză de 5 zile, cura se poate relua, la nevoie.
Precauţii
Cura cu ceai din mătase de porumb este contraindicată în cazul calculilor renali de mari dimensiuni, precum şi atunci când se urmează un tratament cu furosemide.