CAFEAUA DECOFEINIZATĂ aduce beneficii nebănuite pentru sănătate

Cafeaua decofeinizată sau cafeaua fără cofeină este preferată de persoanele care suferă de afecțiuni ce nu le permit să consume cafea obișnuită.

Și cei care vor să își suplimenteze numărul de cafele consumate zilnic, fără însă să își pună sănătatea în pericol din cauza cofeinei în exces, apelează, deseori, la cafeaua decofeinizată.

Mai multe metode de decofeinizare

Sunt mai multe feluri prin care se elimină cofeina din cafea.

Există preconcepția că singura procedură prin care cafeaua decofeinizată este realizată constă în adăugarea unor solvenți dăunători organismului.

Deși procedura prin care este obtinută cafeaua decofeinizată nu este obligatoriu specificată pe ambalajul producatătorului, putem afla acest detaliu adresându-ne întotdeauna departamentului de asistență clienți al fiecărui producător.

Cele mai bune metode prin care se elimină cofeina din cafea sunt cea cu apa elvețiană (Swiss Water) sau cu dioxid de carbon – ambele fiind metode certificate organic și nu folosesc agenți chimici.

Cafeaua decofeinizată nu este lipsită de cofeină

Unele boabe de cafea conțin mai multă cofeină decât altele.

Important de precizat este faptul că nicio cafea decofeinizată nu se află într-un procent de 100% fără cofeină.

În acest caz există 2 standarde impuse:

 • standard internațional, care cere producătorilor ca decofeinizarea să se realizeze în procent de 97%;
 • standard conform European, care presupune o decofeinizare de 99,9%.

Un astfel de procentaj infim rămas nu reprezintă un pericol pentru nicio persoană clinic sănătoasă. Pe de altă parte, dacă aveți în vedere diferite afecțiuni cel mai indicat ar fi să consultați specialistul.

Beneficiile cafelei decofeinizate prin procedee nontoxice

 • Conține antioxidanți 

Deși în timpul procesului de extragere a cofeinei, cafeaua își pierde apoximativ 15% din cantitatea de antioxidanți (sistemul natural de apărare al organismului), restul de 85% rămân în cafeaua decofeinizată.

Antioxidanții împiedică procesul de îmbătrânire al celulelor din organism, menținând funcțiile corpului într-o stare mai bună pe o perioadă îndelungată.

 • Benefică pentru inimă

Antioxidanții din cafea ajută la prevenirea bolilor de inimă și al procesului de oxidare a colesterolului.

 • Reduce riscul de diabet de tip II

Cafeaua decofeinizată conține cantități mai mari de acid cafeic și acid clorogenic în comparație cu forma normală de cafea ce conține cofeină.  Aceste două componente au efecte benefice asupra diabetului de tip II.

 • Are efecte benefice asupra ficatului

Cafeaua decofeinizată reduce nivelul de enzime hepatice, având astfel un efect protector asupra ficatului.

 • Stimulează memoria

Ca și cafeaua obișnuită, cea fără cofeină încetinește degradarea creierului, având un efect pozitiv asupra declinului mental ce apare odată cu înaintarea în vârstă.

Cei cu probleme ale creierului, precum și persoanele cu boli de memorie cauzate de vârstă ar putea preveni apariția acestora, consumând cafea decofeinizată.

 • Reduce refluxul gastroesofagian

Spre deosebire de cafeaua normală, cea decofeinizată nu declanșează, decât în cazuri foarte rare, arsuri specifice refluxului gastroesofagian.

 • Reduce riscul dezvoltării cancerului de prostată

Antioxidanții din cafea reduc riscul dezvoltării cancerului de prostată.

În cadrul unui studiu desfășurat la Școala de Sănătate Publică Harvard, cercetătorii au observat că bărbații care au consumat cel puțin șase cești de cafea pe zi au prezentat un risc cu 18% mai redus de a dezvolta cancer la prostată și cu 60% mai scăzut de a muri din această cauză.

2 Comments

 1. 1
 2. 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *