Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Busuiocul, Plantă Sfântă și Leac ”Magic”

Busuiocul (Ocimum basilicum) este planta aromată și sfântă despre care se spune că a crescut în locul în care Împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce. Folosit proaspăt sau uscat, în prepararea mâncărurilor, ceaiurilor sau infuziilor, busuiocul dispune de nenumărate efecte binefăcătoare pentru corpul uman.

În scop medicinal, de la busuioc sunt folosite tulpinile, seminţele, florile și frunzele, din care sunt preparate infuzii, decocturi, tincturi și unguente, toate cu efecte remarcabile asupra sănătății.

Ce conține busuiocul?

Sursă importantă de calciu, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, busuiocul reprezintă, în același timp, o valoroasă sursă de minerale precum fier, potasiu, magneziu și fosfor.

Cea care oferă busuiocului proprietățile antiseptice și antispasmodice este substanța cunoscută sub denumirea de tanin, în timp ce orientina și vicenina sunt responsabile cu protejarea celulelor organismului de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete.

Din compoziția busuiocului nu lipsesc flavonoidele și compușii volatili, care prezintă puternice efecte antiinflamatoare.

Acțiune și indicații terapeutice

Planta este folosită în fitoterapie datorită acțiunii sale antiseptice, carminative, galactogoge, antiemetice, diuretice, antiinflamatoare, antifungice și febrifuge.

În ceea ce privește preparatele fitoterapeutice din busuioc, acestea sunt folosite în meteorism abdominal, afecțiuni digestive, colici intestinale, diaree, colită, apetit scăzut, gripă, anorexie sau infecții ale căilor respiratorii.

Ocimum basilicum
Busuioc (Ocimum basilicum)

Infuziile de busuioc 

Infuziile din busuioc ajută la calmarea astmului bronșic, a tusei convulsive și a inflamațiilor intestinale. În plus, acestea au capacitatea de a oxigena celulele, ajutând organismul să facă față mult mai ușor stresului.

Busuiocul ajută, în același timp, la îmbunătățirea circulației cerebrale, favorizând menținerea atenției și a concentrării pe perioade îndelungate.

Infuzia se obține dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau 3 căni pe zi.

În cazul infecțiilor respiratorii superioare, rinită, gripă, sunt recomandate inhalațiile cu abur, preparate dintr-o linguriță de plantă mărunțită într-o cană cu apă. Se va face o inhalație dimineața și una seara.

Tratamente cu busuioc

Afecțiuni renale

Adăugați o linguriță de semințe de busuioc la jumătate de litru de apă clocotită, lăsând acoperit pentru 25 de minute. Strecurați și serviți 2-3 căni pe zi.

Colici intestinale, balonări

Pentru colici intestinale, balonări, bronșită, ulcer gastric, infecții urinare, gripă, anorexie, răceală, preparați o infuzie din 1-1,5 grame pulbere de plantă la 100 ml apă clocotită. Lăsați acoperit 15 minute și beți ceaiul neîndulcit, de 3 ori pe zi.

Afte

Adăugați 1 linguriță de frunze de plantă la o cană cu apă, lăsând la fiert. Lăsați acoperit timp de 15 minute, după care strecurați și începeți să faceți gargară de mai multe ori pe zi, îndeosebi seara, înainte de culcare.

Vindecarea rănilor

Aplicați frunze proaspete de busuioc pe locul afectat și pansați.

Alifie pentru vindecarea crăpăturilor de buze și călcâie

Pentru vindecarea crăpăturilor de buze, călcâie sau rănilor infectate, preparați o alifie din 20 de grame de pulbere de frunze de busuioc, 30 grame ceară albă, 30 grame seu de oaie, 30 grame terebentină, 60 grame colofoniu, 90 grame untură de porc.

Într-un vas, amestecați bine ingredientele, după care lăsați-le pe foc mic, la topit. După ce l-ați luat de pe foc, continuați să amestecați până la răcire, după care puteți unge zonele afectate.

2 comentarii

  1. Tocmai ce am preparat o salată cu ” de-ale curții” in care am pitit și frunze proaspete de busuioc. Salata a ieșit fantastic de gustoasă!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *