Rețete naturiste

BUDINCĂ de CONOPIDĂ și BROCCOLI – bogată în fibre, nutritivă

Budinca de conopidă și broccoli este o rețetă perfectă pentru zilele reci și mohorâte.

Conopida și broccoli fac parte din aceeași familie de legume și se combină foarte bine împreună.

Ambele sunt legume pline de substanțe nutritive necesare pentru bunăstarea organismului. Se recomandă cel puțin 5 căni (aproximativ 1,2 kilograme) din aceste legume, în fiecare săptămană.

Sunt foarte bogate în acid folic, o substanță nutritivă care contribuie la formarea celulelor roșii în sânge.

De asemenea, broccoli și conopida conțin magneziu, esențial pentru oase puternice, și glucosinolați, substanțe nutritive care contribuie la reducerea riscului de îmbolnăvire cu cancer.

Vitamina C se găsește din abundență atât în broccoli, cât și în conopidă. Ea întărește sistemul imunitar, ajută la procesarea grăsimilor, transformându-le în energie, și are efecte benefice pentru piele, oase și dantură.

Budincă de conopidă și broccoli

Budinca de conopidă și broccoli va stimula aportul de fibre și proteine, doi nutrienți care conferă senzația de sațietate după o masă principală.

Este un preparat ideal împotriva depresiei sezoniere, deoarece, atât broccoli, cât și conopida, favorizează producerea noradrenalinei – o substanță ce influențează dispoziția (starea de spirit).

Ingrediente 

  • 400 g conopidă
  • 400 g broccoli
  • 400 g cartofi tăiați în felii foarte subțiri
  • 1 ceapă mică
  • ½ ceașcă cu brânză rasă

Ingrediente pentru sos

  • ¼ ceașcă lapte
  • ¼ ceașcă smântână
  • 2 căței de usturoi pisați
  • sare, piper

Mod de preparare

– Se încălzește cuptorul la 160-180 grade Celsius.

– Se spală și se rup conopida și broccoli în florete și se pun la fiert timp de aproximativ 8 minute în apă clocotită cu puțină sare. Se scurg apoi de apă, se pun într-un bol și se pasează bine cu o furculiță.

– Se unge o tavă cu ulei de rapiță și se pun în ea feliile de cartofi, peste care se adaugă din mixtura de broccoli și conopidă. Se adaugă, apoi, din ceapă. Se continuă astfel cu straturile, ultimul strat fiind cel de cartofi.

– În continuare, se prepară sosul: se amestecă toate ingredientele într-un bol și se toarnă compoziția peste ingredientele din tavă. La final, se presară brânza rasă.

– Se lasă tava în cuptorul încins timp de 45-50 de minute, până când se înmoaie cartofii, iar brânza devine aurie. După 5 minute, bundinca de conopidă și broccoli se poate servi.

loading...
Loading...