Bronșita – Cauze, Simptome și Remedii Naturiste

Bronșita, sau ”răceală la plămâni”, așa cum mai este denumită popular, este afecțiunea căilor respiratorii, manifestată prin tuse și expectorație. Are la bază afectarea celulelor ce căptușesc căile respiratorii, fapt ce duce la inflamația locală și secreția exagerată de mucus.

Cauzele apariției bronșitei

Bronșita apare după o răceală sau ca o stare mai gravă, în cazul fumătorilor, sub aspectul unei tuse cronice. Atunci când bronhiile care transportă aerul adânc în plămâni se inflamează, căile respiratorii încep a se îngusta și a secreta mai mult mucus, care duce la blocarea acestora.

Tusea apare ca o reacție obișnuită a organismului în încercarea de a elimina aceste secreții, pentru a respira mai ușor.

Simptomele bronșitei

Se disting două tipuri de bronșite:

1. Bronșita acută, care apare la 3 sau 4 zile după o reaceala sau gripă

2. Bronșita cronică, cauzată în cele mai multe cazuri, de fumat, expunerea la praf și gaze toxice, manifestată prin tuse cu flegmă, minimum 3 luni pe an, doi ani la rând

Acută sau cronică, bronșita se manifestă prin următoarele simptome:

♣ Tuse, care evoluează de la cea seacă la cea umedă, productivă; se produce, inițial, în timpul dimineții, apoi în timpul zilei și seara

♣ Expectorație și o manifestare sub forma unui șuierat la respirație

♣ Subfebrilitate, caracterizată cu febră cuprinsă între 37-38 grade și durere cu senzație de arsură în piept

♣ Dispnee (dificultate în respirație), care poate apărea în cazurile severe și cianoză, nuanța albastru-violacee a pielii, manifestată în cazurile severe

Pe lângă oprirea fumatului, medicamentele antiinflamatoare sau vaccinul contra gripei, există și alte remedii alternative, naturiste, care pot da rezultate pozitive în tratarea bronșitei.

Antibiotice vegetale

Unul dintre remediile miraculoase în tratarea bronșitei este usturoiul, un excelent antiseptic al intestinelor și al căilor respiratorii. Alături de propolis și echinacee, se formează un antibiotic vegetal excepțional, care combate bronșita și stimulează sistemul imunitar.

♦ Se va lua câte 1 linguriță de tinctură de Echinacea și o linguriță de tinctură de propolis, dizolvate în apă fierbinte, de 3 ori pe zi. Totodată, se va mânca un cățel de usturoi crud, de 2 ori pe zi. Tratamentul se va urma maximum 10 zile.

tinctura echinacea

Tinctura de Echinaceea

Sirop de ridichi cu miere

Cu un puternic efect expectorant, siropul de ridichi cu miere favorizează evacuarea mucozitatilor din bronhii.

♣ Se ia o ridiche neagră, se curăță de coajă și se introduce în mixer, pentru a obține o pastă. Se pune în borcan, iar deasupra se toarnă un strat de miere albă de salcâm. Se pune capacul și se lasă la macerat timp de 15 zile. Se iau 3-6 linguri de sirop pe zi.

Infuzie de cimbru

Efectul extrem de puternic în lichefierea secrețiilor recomandă cimbrul în bronșita acută. Pentru rezultate și mai bune, se poate combina cu isop, arin, angelică sau pătlagină.

♦ Se opăresc 2 lingurițe de cimbru uscat cu o cană de apă, se lasă la infuzat și se beau 3-4 căni pe zi, fierbinți, îndulcite cu miere de salcâm.

Infuzie de nalbă

Infuzia de nalbă calmează într-un timp scurt iritațiile gâtului, și ale căilor respiratorii, în general.

♦ Se adaugă o linguriță de frunze și flori uscate la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 10 minute. Se beau 4 căni pe zi.

Infuzie de captalan

Saponinele din captalan înmoaie mucozitățile, în timp de mucilagiul gelatinos calmează mucoasele iritate.

♦ Se opăresc 2 lingurițe de flori uscate de captalan cu o cană de apă, se lasă la infuzat timp de 10 minute și se strecoară bine. Se servesc 3 căni pe zi.

Infuzie de mirt

Recomandat atât în bronșitele acute, cât și în cele cronice, mirtul este menționat încă din Vechiul Testament pentru virtuțile sale.

♦ O linguriță de frunze uscate se opăresc cu o cană de apă, timp de 10 minute. Pentru a vindeca bronșita în mai puțin de o săptămână, se recomandă consumul a 2 căni de infuzie pe zi.

Când se consultă medicul

Dacă bronșita se manifestă prin simptome ca febră sau scuipat sânge, eliminarea flegmei verzi sau gălbuie, este indicată consultarea medicului de familie.

În unele cazuri, bronșita poate avansa spre pneumonie. Consultați, așadar, medicul specialist, atunci când bronșita se prelungește pe o perioadă îndelungată sau dacă recidivează.

 

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *