Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Bicarbonat de sodiu pentru piele – redescoperă acest miracol!

Vrei să folosești bicarbonatul de sodiu pentru piele? Nu e un gând rău, cel puțin dacă ai pielea uscată.

Cercetătorii ne invită să redescoperim acest produs-minune și să exploatăm la maxim beneficiile sale.

Ce este bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) este o sare acidă, rezultat în urma amestecării unui acid și a unei baze. Are aplicații în diverse domenii. Este unul din cele mai vechi produse folosite pentru curățare, dezinfectare și dezodorizare.

Este de asemenea utilizat în sărurile de baie, pudrele deodorante pentru corp și produse antiacide. Are un pH de 8.1, pe care și-l păstrează constant chiar și atunci când i se adaugă acizi (care scad pH-ul) sau baze (care cresc pH-ul).

Se găsește în unele ape de gură și paste de dinți, unde este folosit ca agent antibacterian.

Datorită texturii sale abrazive, poate fi aplicat pe un burete și folosit la curățarea suprafețelor murdare, inclusiv a celor delicate.

Nu în ultimul rând, bicarbonatul este folosit la gătit. Se adaugă în diverse aluaturi (pâine, clătite).

Bicarbonat de sodiu pentru piele

Potrivit unui studiu publicat în anul 2010 în „Journal of the American Academy of Dermatology”, bicarbonatul de sodiu ar putea fi un remediu eficient în tratarea pielii uscate, care se descuamează.

Autorii citează o lucrare realizată de Küster, în care apar mărturii despre utilizarea băilor cu bicarbonat de sodiu la pacienții cu ihtioză. Acesta s-a dovedit a fi eficient în tratarea pielii exfoliate.

Ihtioza este o boală de piele moștenită din familie, în care celulele de piele moartă nu sunt eliminate la timp, ci se acumulează la suprafața pielii sub formă de solzi groși și uscați. Nu a fost descoperi încă nici un tratament pentru ihtioză.

Küster a folosit bicarbonatul de sodiu cu succes pe 300 de pacienți cu ihtioză. Tratamentul consta din adăugarea de bicarbonat în apa de baie.

Este o soluție simplă, la îndemână pentru eliminarea solzilor sau a cojilor de piele, pe care foarte puțini o cunosc. Nu apare în literatura modernă, însă există texte vechi de circa 100 de ani, care vorbesc despre băile cu bicarbonat de sodiu.

Bicarbonat de sodiu pentru pielea uscată

Pacienții cu ihtioză pot constata o îmbunătățire vizibilă a simptomelor după o săptămână la mare. Dermatologii sunt de părere că apa sărată este cea care produce aceste beneficii.

În cazul bicarbonatului, este vorba despre nivelul pH-ului. Două mâini de bicarbonat de sodiu adăugate într-o cadă plină cu apă de la chiuvetă a crescut nivelul pH-ului cu aproape 3 puncte, de la 5.5 la 7.9. Aceasta este de altfel rețeta lui Küster.

Apa proaspătă are în general un pH mic, de 5.0. În schimb, apa de ocean are un pH mare, care depășește valoarea de 8.1.

Băile cu bicarbonat de sodiu pot ajuta în multe afecțiuni:

– infecții
– eczeme
– psoriazis
– micoza unghiei
– infecții urinare
– candida
– iritații de scutec

Cum se fac băile cu bicarbonat de sodiu

Adaugă ¼ – 2 căni de bicarbonat de sodiu în apa caldă din cadă. Amestecă să se dizolve. Se poate sta în apă 30-40 de minute. Este indicat ca după baia cu bicarbonat de sodiu să te ungi pe piele cu o cremă hidratantă.

 

Contraindicații la bicarbonat

Evită băile cu bicarbonat dacă suferi de hipertensiune arterială, diabet, infecții severe, răni dechise, alergie la bicarbonat de sodiu sau sare, sau dacă ești sub influența alcoolului ori a drogurilor.

Băile cu bicarbonat sunt de asemenea contraindicate în sarcină și alăptare și persoanelor predispuse la amețeală și leșin.

Pentru a evita orice fel de neplăceri, faceți un mic test înainte. Aplicați pe o porțiune de piele o pastă din bicarbonat de sodiu și apă și urmăriți reacțiile.

 

Bibliografie:

1. Leonard M. Milstone, Scaly skin and bath pH: Rediscovering baking soda, Journal of the American Academy of Dermatology: https://www.jaad.org/article/S0190-9622(09)00493-9/fulltext
2. Mayo Clinic, Ichthyosis vulgaris: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ichthyosis-vulgaris/symptoms-causes/syc-20373754
3. Encyclopedia.com, Baking Soda: https://www.encyclopedia.com/science-and-technology/chemistry/compounds-and-elements/baking-soda
4. Jon Johnson, Karen Cross, How to use a baking soda bath, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321398.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *