BEŢIŞOARELE pentru URECHI sunt un risc uriaş pentru sănătate – de ce nu ar mai trebui folosite

Urechile necesită un proces de igienă proprie, însă curăţarea lor cu obiecte străine le perturbă capacitatea de auto-curăţire.

Specialiştii în otorinolaringologie ne informează că cea mai bună metodă de a ne păstra urechile curate şi fără ceară constă în igienizarea părţii externe a acestora şi evitarea celei interne.

Ceara previne pătrunderea bacteriilor

Urechile noastre au capacitate de auto-curăţire. Ceara de la nivelul urechii este secretată cu un scop, şi anume, cel de a preveni pătrunderea bacteriilor la nivelul canalului auditiv.

De obicei, ceara este eliminată din ureche “fără ajutor” din exterior, nefiind nevoie de un instrument pentru a face acest lucru.

Cu toate acestea, când există o secreţie în exces, iar ceara blochează canalul auditiv, făcând astfel dificil auzul, se poate apela la un medic, care poate îndepărta ceara în exces utilizînd un jet de apă caldă sau instrumentar de specialitate.

Curăţarea urechilor cu beţişoarele cu capete din bumbac

Utilizarea beţelor de urechi este principalul motiv pentru care oamenii ajung la ORL-ist.

Ceara din urechi (cerumenul) este o substanţă cu efect antibacterian, are un pH acid benefic pentru tegument şi chiar reţine corpii străini care pătrund în ureche  – praf, mici insecte, etc.

Deşi, cu ajutorul acestor beţişoare aparent inofensive, ceara superficială este înlăturată, restul este împins tot mai adânc pe canalul urechii, mărind astfel riscul unei infecţii bacteriene sau chiar al perforării timpanelor.

Folosirea betisoarelor de ureche poate duce la infectii si perforarea timpanelor

Când încercăm să ne curăţăm urechile cu beţişoare de bumbac, vom împinge ciupercile şi bacterile din exteriorul urechilor în interiorul acestora, lucru ce poate provoca infecţii şi alte complicaţii (otite externe repetate,  durere intensă, urechea se înfundă, auzul devine slab, etc.).

Traumatizează timpanul

Simpla introducere a bastonaşului în ureche poate lovi timpanul – principalul organ care, prin vibraţiile sale, transmite informaţii către centrul nervos, pe care le transformă şi noi le percem ca atare.

Când leziunile produse de beţişoarele pentru urechi devin frecvente, ele pot conduce, în timp, la pierderea auzului.

Cum trebuie folosite beţişoarele pentru urechi

Astfel de beţişoare dau nişte afecţiuni ale urechii externe, ciuperci, pentru că ele nu sunt sterile. De aceea, se recomandă ca beţişorul să fie introdus în alcool, pentru a fi dezinfectat. Se şterge cât să nu se mai vadă cerumenul, mai exact, la intrarea în conductul auditiv extern.

loading...
Loading...

One comment

  1. 1

    Buna ziua . Ca de obicei , un alt aspect interesant al vieti cotidiene . Practic , cred ca este mult adevar in articolul de mai sus , dar ….lupu-si schimba parul , dar naravul – ba !!! Cred ca e dificil sa (ne) convingem ca urechile “murdare” , pline de ceara , sunt mai sanatoase altfel ! Va multumesc si va doresc un week-end placut !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *