Beneficiile consumului de VARZĂ CREAȚĂ

Varza creață (Brassica oleracea acephala) face parte din familia Cruciferae, în care sunt incluse, de asemenea, și varza albă, varza roșie, varza de Bruxelles și broccoli.

Deși mai puțin cunoscută, varza creață se cultivă pe întreg cuprinsul țării, direct în câmp sau grădină.

Varza creață a evoluat din varza sălbatică, originară din sud-vestul Europei și din regiunea mediteraneeană.

Bogată în vitamine și minerale

Varza creață conține vitaminele A, C, E, K, B2, B3, B6, folați, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, mangan, fier, zinc, bioflavonoizi, steroli, fibre, proteine.

Potasiul, calciul, fierul și vitamina C se găsesc în cantităţi însemnate.

Cura de revigorare cu varză creață

Nutriționiștii recomandă că, de trei-patru ori pe an, să se facă o cură de revigorare, contra surmenajului fizic și intelectual, cu varză creață.

O cură durează 20 de zile, interval în care, înainte de masă de prânz și de cină, se consumă câte o farfurie cu varză creață ( 150 g), tocată mărunt, asezonată cu puțin ulei de măsline și cu suc de lămâie.

Are proprietăți anti-inflamatorii

Varza creață are proprietăți anti-inflamatorii, fiind recomandată pentru bolnavii de artrită, boli de inimă, boli autoimune și nu numai.

Bogată în fier

Cantitățile mari de fier o recomandă în caz de anemie, copiilor și celor care vor să aibă un sistem osos puternic.

Aport mare de calciu

Calciu este necesar pentru oricine, copil, adult, bătrân, dar mai ales pentru femei. Femeile au nevoi mai mari de calciu, pentru a preveni instalarea osteoporozei.

Bogată în fibre

Fibrele se regăsesc și ele în cantități mari în varza creață, fiind benefice pentru un sistem digestiv eficient, rapid, perfect funcțional. Reduc nivelul colesterolului din sânge și riscurile apariției diabetului.

Previne îmbătrânirea

Prin conținutul de vitamina A, este benefică pentru țesuturi și ține la distanță primele semne de bătrânețe.

Protejează sistemul nervos

Varza creață are efecte protectoare asupra sistemului nervos și a stresului (conține vitamine din complexul B (B2, B3, B5).

Are proprietăți anticancerigene

Acest soi de varză are proprietăți anticancerigene, specifice familiei cruciferelor, prin aportul uriaș de betacaroten (385 mg). Totodată, consumul de varză creață ajută la detoxifierea ficatului, întărind sistemul imunitar.

Ajută în curele de slăbire

Conținutul modest de lipide recomandă varza creață în diferite cure de slăbit – o porție de 100 g conține doar 25 de calorii; în schimb, potasiul (270 mg) și acidul folic (75 mg) se regăsesc în cantități semnificative în compoziția acestei legume.

Protejează inima

Sursă bogată de potasiu, varza creață susține sănătatea inimii. Menţine tensiunea arterială în limitele normale, previne stările depresive şi confuzia mentală.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *