Alimentație

Beneficiile consumului de CIUPERCI PLEUROTUS (‘’carnea’’ vegetală)

Ciupercile pleurotus (Pleurotus ostreatus) cresc în parcuri, în păduri de foioase ori mixte, mai ales pe trunchiurile fagilor, plopilor, sălciilor sau aninilor.

Ele ocupă locul doi în lume – după soia – în ceea ce privește conținutul bogat în proteine.

Considerate înlocuitorii sănătosi ai cărnii, ciupercile pleurotus,  ca gust și consistență, se aseamănă mult cu carnea de vițel.

Sunt o sursă bună de acid folic, vitamine din complexul B, potasiu, fosfor și fibre care favorizează digestia.

Porția zilnică recomandată

Se consumă, zilnic, aproximativ 100 g de ciuperci pleurotus. Se consumă doar gătite, la o temperatură mai mare de 60 grade Celsius, întrucât conțin o proteină – ostreolizină – ce poate fi toxică.

Culoarea ciupercilor pleurotus variază de la alb, galben, maro, până la nuanțe de roz. Pot fi preparate prin fierbere, prăjire, coacere sau înăbușire. Nu se fierb mai mult de 15-20 de minute, altfel se întăresc și se fac ‘’buretoase’’.

Compoziția nutrițională a ciupercilor pleurotus

Ciuperca pleurotus este singurul aliment non animal care conține vitamina D atât de importantă pentru sănătatea și dezvoltarea organismului uman.

Aceste ciuperci conțin mai mult acid folic, vitamina B1 și vitamină B3, însă mai puțină vitamina B12 decât alte specii de ciuperci.

Acestea reprezintă, de asemenea,  o valoroasă sursă  de aminoacizi esențiali: leucină, izoleucină, treonină, valină, metionină, fenilalanină, histidină, lizină, triptofan, tirozină.

Protejează organismul de infecții

Ciupercile pleurotus se recomandă în caz de rezistentă scăzută la infecții. Ele conțin un compus numit pleuran, cu efect antibacterian împotriva infecțiilor.

Au rol hepatoprotector

Conținutul de β-Glucan, fenoli și vitamina C intensifică activitatea enzimelor antioxidante – catalază, superoxidază, dismutază – cunoscute pentru capacitatea de reducere a necrozei celulelor hepatice.

Ciupercile Pleurotus reduc imbatranirea celulara

Reduc îmbătrânirea celulară

Vitaminele C și E au acțiune antioxidantă, reducând procesele de îmbătrânire celulară. Se reduce astfel incidența unor afecțiuni asociate vârstei, precum: accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, ateroscleroza, diabetul, ciroza sau cancerul.

Scad colesterolul și trigliceridele

Ciuperile pleurotus combat nivelul ridicat al colesterolului și trigliceridelor. Statinele pe care acestea le conțin inhibă acțiunea colesterolului și producția acestuia. Statinele sunt polizaharide ce au capacitatea de a reduce colesterolul LDL (‘’rău’’) prin stimularea receptorilor de la nivelul ficatului.

Ajută digestia

Digestibilitatea ciupercilor pleurotus este oferită, printre altele, și de o enzimă pe care o secretă, tripsina, care deține un rol deosebit în procesul de digestie.

Au rol antidiabetic

Ciupercile pleurotus reduc nivelul glicemiei din sânge. Din speciile Pleurotos a fost izolată guanida – un compus ce face parte din clasa biguanidelor din medicamentele anti-diabetice. Conținutul de proteine și fibre recomandă aceste ciuperci pacienților diabetici (acțiune hipoglicemiantă).

Indicate în dietele de slăbit

Datorită faptului că previn creșterea hipercolesterolemiei și acumularea colesterolului în ficat, ele sunt indicate în dietele de slăbit. Pot fi consumate ca aliment dietetic, deoarece nu conțin amidon, iar grăsimile se găsesc în cantități reduse, doar sub formă combinată: fostatide, lecitine, agaricine, ergosterine.

Posibil rol antitumoral

Studiile în vitro au arătat că extractele dn ciuperci Pleurotus au efect citotoxic asupra celulelor canceroase de sân și colon. Se pare că pleuranul (β-D-glucanul) stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului.

 

 

 

 

loading...
Loading...