Rețete naturiste, Tratamente naturiste

BALSAM din ACE de PIN pentru alinarea durerilor

Balsamul din ace de pin preparat în casă alină suferințele, acționând contra durerilor musculare, a nevralgiilor, a suferințelor provocate de reumatism ori de sciatică.

Se prepară cu ghee, sau unt clarificat, așa cum mai este cunoscut.

Balsam pentru alinarea durerilor

Ingrediente

  • 2 linguri de ace de pin tăiate în bucăți mai mari
  • 1 lingură de flori de lavandă
  • 100 g de ghee (unt clarificat)
  • 10 picături ulei eteric de pin pitic
  • 10 picături ulei eteric de lavandă
  • 10 picături ulei eteric de măghiran
  • 10 picături ulei eteric de rozmarin

Prepararea untului clarificat

Se recomandă folosirea untului natural, fără aditivi alimentari (există firme careproduc sortimente de unt fără aditivi, care oferă un unt ecologic.

Se ia un pachet de unt de 200-250 g unt și se taie în cubulețe. Untul se pune într-un vas de inox sau emailat (cu stratul de email intact), pe foc moale. Trebuie amestecat astfel încât să nu se lipească de fundul vasului.

La începutul fierberii, va face o spumă bogată, similară cu cea pe care o face laptele atunci când fierbe. Pe măsura evaporării apei, această spumă va scădea și va dispărea, pentru ca ulterior să apară un alt fel de spumă, mai puțină cantitativ, aerată, cu bule mari.

În lichidul care fierbe va apărea un precipitat sub formă de picături albe. Când începe formarea precipitatului, aspectul este ca atunci când ‘’se taie’’ maioneza, sau ‘’se brânzeşte’’ laptele.

Pe măsura avansării în procedură, va dispărea complet aburul și se va brunifica precipitatul, la suprafață fiind prezentă spuma cu bule mari și care produce un zgomot ca un ‘’forfot’’.

Atunci când gheeul este complet preparat, el nu mai conține apă, precipitatul este brun (mai închis sau mai deschis la culoare), maturat, iar spuma se modifică.

După ce untul s-a clarefiat, se stinge focul și se lasă 2 minute să se odihnească, apoi se strecoară printr-o sită, în care se pune și un tifon în mai multe straturi.

Se toarnă ghee într-un borcănel, curat și uscat, care se închide ulterior cu un capac și se depozitează într-un loc răcoros.

Prepararea balsamului din ace de pin

Se topește cu grijă untul clarificat în bain-marie, se adaugă acele de pin și florile de lavandă, se acoperă vasul și se lasă deoparte pentru 30 de minute. Apoi se trece conținutul prin sită, pentru a ȋndepărta plantele.

Se lasă să se răcească puțin, după care se adaugă și uleiurile eterice, amestecând bine. Se toarnă compoziția în borcănele cu capac, se lasă să se ȋntărească și se închid bine capacele.

Observație: În lipsa untului ghee, balsamul poate fi preparat cu ulei de măsline ceară de albine (la 100 ml. de ulei – 10 g de ceară).

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>