Armurariu. Mit sau adevăr?

Milk Thistle este cunoscut in România sub numele de ciulinul Mariei (lat. Sylibum Marianum) sau Armurariu.
Sunt multe studii care indica faptul că Milk Thistle ajută la combaterea anumitor afecțiuni. Studiile clinice de pană acum nu au ajuns la o concluzie finală privind eficiența folosirii Milk Thistle în combaterea afecțiunilor de mai jos.

CIROZA

Multiple studii din Europa sugerează că Milk Thistle este benefic în tratarea cirozei. In studiile clinice care au avut o durată de pană la 5 ani s-a observat că Milk Thistle a îmbunătățit funcțiile hepatice și a redus numărul de decese la pacienții cu ciroză hepatică. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, cele mai multe studii au fost slab organizate. Sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea face o recomandare solidă.

BOLI HEPATICE (CRONICE)

Mai multe studii au concluzionat că in cazul hepatitei cauzate de viruși sau alcool, Milk Thistle ajută la îmbunătățirea funcțiilor ficatului. Cu toate acestea, cele mai multe studii au fost mici și slab concepute. Sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea face o recomandare solidă.

HEPATITA ACUTA VIRALA

Cercetările privind beneficiile Milk Thistle în cazul hepatitei acute virale nu au furnizat rezultate clare, drept pentru care Milk Thistle nu poate fi recomandat pentru această afecțiune fatală.

INTOXICATII CU CIUPERCA Amanita Phalloides

Milk Thistle a fost folosit în mod tradițional pentru a trata intoxicațiile cu ciuperca Amanita phalloides. Cu toate acestea nu există suficiente studii efectuate pe oameni care sa susțină acest beneficiu.

CANCER

Există studii de laborator care susțin ideea că silimarina și silibinul din Milk Thistle reduc dezvoltarea cancerului de sân, de col uterin si a prostatei. Există de asemenea un raport clinic al unui pacient cu cancer la ficat a cărui stare s-a îmbunătățit în urma tratamentului cu Milk Thistle. Cu toate acestea este prematur să se traga o concluzie fermă în urma acestui raport. In plus efectele n-au fost cercetate prin studii clinice majore.

DIABET ZAHARAT (la pacienții cu ciroză)

Un număr mic de studii sugerează posibile îmbunătățiri ale controlului glicemiei la pacienții cu ciroză hepatică și diabet zaharat. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice suficiente pentru a recomanda Milk Thistle in tratarea aceastor afecțiuni.

DISPEPSIA (indigestia)

Un preparat pe bază de plante care conține și Milk Thistle ar putea fi eficient în reducerea simptomelor de dispepsie funcțională. Cu toate acestea, Milk Thistle nu a fost cercetat separat pentru tratarea acestei afecțiuni.

COLESTEROL RIDICAT

Deși cercetările efectuate pe animale și în laborator sugerează rezultate pozitive în scăderea colesterolului, studiile clinice efectuate pe oameni nu au furnizat rezultate clare. Sunt necesare studii suplimentare înainte de face o recomandare fermă.

LEZIUNI HEPATICE CAUZATE DE MEDICAMENTE SAU SUBSTANTE TOXICE

Mai multe studii sugerează beneficiile aduse de Milk Thistle în tratarea sau prevenirea deteriorarii ficatului. Deteriorare cauzată de medicamente sau substanțe chimice toxice. Rezultatele acestei cercetări nu sunt clare, iar cele mai multe studii au fost prezentate salb. Prin urmare nu există dovezi științifice suficiente pentru a recomanda Milk Thistle în tratarea acestor afecțiuni.

SIMPTOMELE MENOPAUZEI

Un preparat pe bază de plante care conține și Milk Thistle poate fi eficient în reducerea simptomelor menopauzei. Cu toate acestea, Milk Thistle in particular nu a fost cercetat pentru această afecțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.