AQUAFABA, un nou fenomen în materie de alimentaţie sănătoasă

Aquafaba este termenul inventat de americanul Goose Wohlt, care a combinat cuvântul latin aqua (apă) și faba (fasole, în limba spaniolă).

Mai exact, aquafaba este apa în care a fiert năutul, însă există și încercări de rețete în care a fiert fasolea, lintea și alte leguminoase.

Cu toate acestea, varianta cu năut rămâne cea mai bună.

Înlocuitor pentru albușul de ouă

Lichidul vâscos rezultat după ce scurgem năutul fiert se află la baza unui nou fenomen în materie de alimentaţie sănătoasă.

Acest lichid se numește aquafaba și a devenit o adevărată senzaţie, pentru că poate fi folosit ca alternativă la produsele lactate şi la ouă.

Aquafaba are o consistență vâscoasă, asemănătoare albuşului de ou. Dacă se bate, lichidul se transformă într-o spumă albă, densă și stabilă, la fel ca cea obținută din albuşul de ou.

De asemenea, după ce lichidul se transformă în spumă şi este preparat termic (este rezistent la temperaturi mai mari) nu rămâne gustul sau aroma vegetală a năutului.

Cum funcționează aquafaba

Din cauza conținutului ridicat de amidon și polimeri, aquafaba poate fi folosită pentru a crea geluri stabile, de unde și proprietatea lichidului de a înlocui albușul pentru spumă.

Aquafaba se poate folosi pentru a face bezele, spume cu fructe/mousse-uri, biscuiți, torturi, orice cu blat pufos și nu numai. Totodată, aquafaba se folosește ca înlocuitor de ou și în maioneze sau sosuri.

Cum se obține aquafaba

Cantitățile recomandate sunt de 3 linguri de aquafaba pentru a ȋnlocui 1 ou, 2 linguri pentru albuș și 1 pentru gălbenuș.

Pentru a obţine spuma necesară, se procedează astfel:

— se curge lichidul şi se pune într-un vas răcit în prealabil la frigider timp de câteva ore;

— se mixează lichidul cu un mixer profesionist, până când se transformă într-o spumă groasă, care nu cade de pe lingură şi se comportă exact ca albusuşurile de ou;

— se adaugă apoi restul ingredientelor.

Bine de știut

Se poate folosi și lichidul de la o conservă, însă este recomandată alegerea conservelor fără sare și conservanți.

Un blender clasic nu este cea mai bună opţiune, pentru că viteza acestuia distruge spuma. Se pare că multe persoane pun accesoriile de mixare la răcit (înainte de mixare).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *