Aplicații externe cu SEVĂ de MESTEACĂN care dau efecte uluitoare

Seva de mesteacăn (Betula alba, Betula pendula) este folosită pe scară largă primavera, pentru tratarea și pentru prevenirea bolilor.

Considerată un veritabil panaceu, seva de mesteacăn, colectată în lunile martie și aprilie, poate fi utilizată ca remediu inclusiv în tratamentele externe.

Colectarea sevei de mesteacăn

Se obține prin sfredelirea în adâncime (4-8 cm) a trunchiului sau (mai bine) a unor ramuri tinere viguroase, din care va începe să curgă un lichid limpede, cu gust acrișor-dulceag (seva de mesteacăn).

Se aleg doar mestecenii maturi, iar după colectarea a 250-500 ml de sevă (1-2 căni), se unge imediat orificiul cu rășină, pentru a opri scurgerea, care altfel ar afecta vitalitatea copacului.

Psoriazis

Seva de mesteacăn are efect antiinflamator, elimină gradat senzația de mâncărime sau inflamație.

Se aplică pe leziunile produse pe piele comprese cu seva de mesteacăn, care se lasă să acționeze vreme de o oră.

În paralel, se face o cură internă cu câte 1 litru de sevă pe zi (are efecte excepționale în psoriazis, fiind un puternic dezintoxicant pentru organism).

Eczeme alergice

Se pun comprese cu sevă de mesteacăn, de 2  ori pe zi, câte jumătate de oră. După aplicație, locul tratat se lasă să stea la aer (fără ca pielea să fie acoperită) pentru încă 30 de minute.

De asemenea, se recomandă ca în paralel cu tratamentul extern să se bea seva de mesteacăn, minimum 1 litru pe zi.

Păr gras

Tratamentul cu sevă de mesteacăn dă firului de păr strălucire, volum și rezistență.

Se fricționează părul cu sevă de mesteacăn, cu o jumătate de oră ȋnainte de a fi spălat. Tratamentul se repetă de 5-6 ori la rând, la interval de 2-3 zile.

Celulită

Se masează energic, cu sevă de mesteacăn, fiecare parte a corpului afectată de celulită. În paralel, se consumă câte 1 litru de sevă pe zi (ajută la eliminarea țesuturilor adipoase inflamate).

Tratamentul durează 1 lună și poate avea efecte spectaculoase.

Riduri, acnee

Masajul cu seva de mesteacăn este foarte util pentru prevenirea apariţiei ridurilor şi împotriva acneei.

Ca tonifiat pentru față: seva de mesteacăn se congelează în pungi speciale pentru gheaţă, de seara până dimineaţa; la trezire, se frecţionează uşor tenul cu seva astfel congelată.

Balsam pentru păr

Pentru întărirea rădăcinii, îndesire şi eliminarea excesului de sebum, se clătește părul cu sevă de mesteacăn, după spălare.

Pentru creșterea părului

După spălarea părului cu șampon, se face o clătire dublată de un masaj la rădăcină, cu sevă proaspătă de mesteacăn.

Procedura durează 10 minute, după care părul se mai clătește o dată cu apă curată.

Contraindicații

Intern, seva de mesteacăn este contraindicată în sarcină, alăptare, alergie la aspirină, criză renală, afecțiuni cardiace decompensate. În cazuri rare, mesteacănul poate produce anumite leziuni ușoare la nivelul pielii și poate cauza reacții alergice.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *