Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

ANGHINAREA luptă cu excesul de COLESTEROL (3 rețete salvatoare)

Principală cauză a bolilor cardiovasculare și cerebrale (infarcte, ischemii) o reprezintă depunerea de colesterol ‘’rău’’ (LDL), sub formă de ateroame, pe vasele sanguine.

Un colesterol crescut poate fi de cauză alimentară sau poate fi provocat de o dereglare de sinteză a colesterolului la nivelul ficatului.

Acest proces poate fi împiedicat prin folosire regulată a preparatelor din frunze de anghinare (Brassica oleracea – Cynarae folium).

Anghinarea scade colesterolul din sânge

Puține remedii se pot compara cu anghinarea, atunci când este vorba de reducerea cantității de colesterol din sânge.

Anghinarea acționează direct la nivelul ficatului, reglând secreția de colesterol, influențând ȋnsă și digestia și metabolismul grăsimilor pe care le ingerăm din hrană.

În urma curelor cu anghinare, crește proporția de colesterol ‘’bun’’ (HDL) și scade proporția de colesterol ‘’rău’’ (LDL).

Excesul de colesterol poate fi combătut prin administrarea regulată a preparatelor din frunze de anghinare:

Pulbere de anghinare

Frunzele de anghinare uscate bine se macină printr-o râşniță de cafea, până se obține o pulbere foarte fină. Depozitarea pulberii se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și reci, pe o perioadă de maximum 30 de zile.

  • Se ia de 3 ori pe zi câte o jumătate de lingurită de plantă, amestecată cu miere, sirop, suc sau compot, după masă, în cure de 1 lună, urmate de o pauză de 2 săptămâni.

Infuzie de anghinare

2 linguri de frunze de anghinare uscate și măruntite groscior se pun la fiert cu 250 ml. apă fierbinte. Se  lasă să dea într-un clocot, se infuzează timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.

  • Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, în cure de 2 săptămâni.

Tinctură de anghinare

2 linguri de frunze de anghinare uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 ml. alcool alimentar de 50 de grade, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi.

Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, ȋndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării.

  • Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele sau volbură, în cură de 30 de zile, urmate de o pauză de 2 săptămâni.

Precauții, contraindicații

În cazul blocajului biliar, anghinarea poate agrava simptomele, datorită efectului său colecistochinetic. În cazul persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil, administrarea anghinarei poate determina pentru perioade foarte scurte de timp o amplificare a flatulenței, care va dispărea, ȋnsă, în câteva zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *